Sudski proces bez kraja-rehabilitacija đenerala Mihailovića

Izvor: Press, 19.Sep.2014, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudski proces bez kraja-rehabilitacija đenerala Mihailovića

Sudnica u kojoj se održava može da primi dvadesetak ljudi i neuporedivo je manja od one u Domu garde na Topčideru gde je Mihailoviću 1946.godine doneta smrtna presuda, koja je posle tri dana realizovana najverovatnije na Adi Ciganliji. Na sudu se pojavio Viši javni tužilac koji se u prethodna tri meseca upoznao sa spisima predmeta. Ovoga puta ne dolazi jedan od predlagača koji poštuje štrajk svog advokatskog udruženja.

 
Medjutim, na iznenadjenje svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << prisutnih, pojavljuje se novi predseednik sudskog veća jer je dosadašnji dobio premeštaj u drugi sud. Pošto je materijal sa prethodinh mnoštva ročišta u kojima su učestvovali i mnogi poznati istoričari, eksperti za noviju istoriju, veoma obiman, predsedavajući sudskog veća izjavljuje da će se potruditi da prouči sudski materijal za dva meseca i tada se može očekivati sledeće ročište. Jedina novina je što će sud zasedati u velikoj sali Palate pravde, koja bi mogla da primi zainteresovane posmatrače.
Umesto nezahvalne prognoze da li će do kraja godine biti doneta sudska odluka po zahtevu za rehabilitaciju čoveka koji je bio vodja prvog antifašističkog  pokreta u porobljenoj Evropi, treba reći da je novija istorija u potpunosti izvršila reviziju četrdesetogodišnje lažne istorije Brozovih sledbenika, kada je u pitanju Drugi svetski rat na prostoru Jugoslavije.
Ova rehabilitacija bila bi samo formalna sudska odluka prema ogromnoj nepravdi prema rodoljubu, koji je 1945. godine, kada je bilo jasno da su nas saveznici izdali, na predlog američkog pretstavnka da ga avionom prebaci u Italiju, odgovorio da se zemlja otadzbine ne može izneti na vojničkim cokoluma. Nasuprot ovom tekstu, krajem 1949. godine, u nekoliko meseci jedinog dnevnika koji je u životu vodio, Broz je na vrhuncu neizvesnosti napada SSS-a na Jugoslaviju, napisao da će se povući sa elitnim jedinicama u susednu zemlju.
Na kraju, sudskom rehabilitacijom, izbegla bi se, na primer izjava prethodnog predsednika Srbije na zagrebačkoj televiziji da je djeneral Mihailović kvisling, kao i šegačenje aktuelnog zamenika predsednika vlade u vreme istraživanja groba Draže Mihailovića na Adi Ciganliji, da su pronadjene životinjske kosti, što do sada nije potvrdila Komisija za tajne grobnice.
 
 Slobodan Djurić
Predsednik Udruženja političkih zatvorenika  i žrtava komunističkog režima   
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.