Izvor: Magyar Szó, 01.Sep.2014, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seli se zoo vrt

Seli se zoo vrt Magyar Szó online

2014. szeptember 1., 12:15

0

Lokalna samouprava opštine Ada, pozvala je zoo vrt da se seli na drugo mesto.

Tokom maja, opština Ada se dogovorila sa udruženjem u čijem je vlasništvu zoo vrt „Poni“  da će se, o trošku opštine,  preseliti na južni kraj kopleksa bazena u gradu, a na sadašnjem mestu životinja bi se napravio velnes-centar. >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó <<  Početkom avgusta, lokalna samouprava pozvala je udruženje da do prvog septembra počne sa preseljenjem životinja. Lokalna samouprava kaže da je prvobitni dogovor pao u vodu, jer je udruženje nezadovoljno sa postignutim rešenjem. Udruženje želi i dalje da pregovara i traži pismene dokaze da će im se troškovi pokriti, odnosno uverenje da će dobiti određeno zemljište na korišćenje.

Gradonačelnik Zoltan Bilicki je izjavio da lokalna samouprava planira da izgradi velnes-centar na 2300 kvadratnih metara u okviru plana za uređenje grada, na mestu zoološkog vrta. Zbog toga su inicirali pregovore sa predstavnicima zoo vrta. Naime, prostor na kojem je zoo vrt, je vlasništvo javnog preduzeća „Adice“  u čijim bi okvirima radio i planirani velnes-centar. 

„Na drugoj rundi pregovora, predstavnici zoološkog vrta doneli su odluku na skupštini udruženja, u kojoj se ističe da se prihvata predlog opštine na osnovu kojeg bi se zoo vrt preselio na drugu lokaciju, gde je u blizini asfaltni put, struja i voda, takođe u vlasništvu opštine, o našem trošku“ – izjavio je gradonačelnik dodajući da bi to bila teritorija između južnog kraja kompleksa bazena i lokacije golubara.

„Dogovorili smo se da će se zamenik gradonačelnika Monika Urban i predstavnici zoo vrta zajednički obratiti konsultantskoj firmi koja će pripremiti idejni plan. Lokalna samouprava je prihvatila da finansira izradu planova, samo preseljenje i izgradnju objekata. To bi koštalo milion dinara. Međutim, nakon nekog vremena, jedan od predstavnika zoo vrta je za medije izjavio da preseljenje nema privrednih osnova i da udruženju ne odgovara postignuto rešenje. Tog  momenta je palo u vodu sve o čemu smo se dogovorili: ukoliko je udruženje nezadovoljno, mi nećemo insistirati. Nadam  se da i oni rade na tome da nađu bolje rešenje i za životinje i za njihovo civilno društvo“ – naglasio je Bilicki dodajući da je udruženje sa lokalnom samoupravom sklopilo ugovor o korišćenju lokacije još 1995 godine, ali je sa osnivanjem javnog preduzeća „Adice“,  1999 godine taj ugovor izgubio pravnu osnovu.

Ljiljana Vlanikolin, potpredsednica udruženja koje odgovara za rad zoo vrta „Poni“  izjavila je kako ne bi želeli da javnost pomisli da se udruženje posvađalo sa lokalnom samoupravom sa kojom i dalje žele da sarađuju. Udruženje želi da njihov vrt i ubuduće bude turistička zanimljivost. Vlanikolin je dodala da su prihvatili predlog gradonačelnika da se novi zoo vrt izgradi na lokaciji veličine 3500 kvadratnih metara, koje se nalazi 500 metara od sadašnje lokacije.    „Prihvatili smo predlog jer mi nemamo para za selidbu. Tražili smo pismene garancije od lokalne samouprave da će pravni korisnik nove lokacije biti zoo vrt“ – dodala je potpredsednica naglašavajući da udruženje podržava i izgradnju velnes-centra, jer žele da što više turista dođe u Adu, i da se stvaraju nova radna mesta.

„Tokom pregovora smo gradonačelniku predstavili plan iz 1975 godine na osnovu kojeg bi se na južnom delu bazenskog kompleksa, na mestu gde sada žele da presele zoo vrt,  izgradio zatvoreni bazen i velnes-centar. Na lokaciji od 3500 kvadratnih metara bi se mogli izgraditi ovi objekti, a to bi značilo da bi zoo vrt ostao na mestu gde je i sada. Opština Ada nema para da potroši 10 miliona dinara za preseljenje, jer na novoj lokaciji ne postoji nikakva infrastruktura. Prema računici bi bušenje bunara, izgradnja malog jezera i ograđivanje teritorije koštalo 6 miliona dinara. Pored toga, trebalo bi izgraditi i kaveze i objekte. Nadležni republički inspektor kaže da bi se životinje mogle preseliti samo sa pasošem. Osmog avgusta smo dobili nalog od opštine da počnemo selidbu do 1. septembra, ali nismo dobili pismeni odgovor gde bismo morali da se selimo i sa kakvim novcem možemo da gradimo. Životinje se ne mogu samo tako premeštati, jer i one imaju svoja prava koje zakon strogo nalaže. Tražili smo nove pregovore sa lokalnom samoupravom na kojima bi rasčistili da li opština ima para za premeštanje ili ne“ – izjavila je Ljiljana Vlanikolin.

Értékelem a cikket:

0 - Tetszik a cikk      0 - Nem tetszik a cikk
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.