Predsednici klubova uskoro na ispitivanju

Izvor: Politika, 02.Avg.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednici klubova uskoro na ispitivanju

Da li će i protiv koga biti podnete prijave zbog sumnje u neregularnost pojedinih utakmica znaće se po okončanju policijske istrage

Policija nastavlja istragu više utakmica fudbalskog prvenstva u Srbiji čija je regularnost dovedena u pitanje, a do kraja ove sedmice trebalo bi da budu ispitani i predsednici fudbalskih klubova, kao i igrači, saopštio je juče ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. U izjavi novinarima koju je ministar policije dao prilikom pokazne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vežbe Prvog ronilačkog tima Žandarmerije na beogradskoj Adi Ciganliji, Stefanović nije precizirao o kojim klubovima i utakmicama je tačno reč, već je napomenuo da se istraga odnosi na dve ili tri utakmice.

Protekle sedmice, istakao je Stefanović, policija je pregledala dokumentaciju i obavila razgovore s predsednicima zajednice prvoligaša i Fudbalskog saveza Srbije.

Kako je „Politika” već pisala, Prvo osnovno tužilaštvo naložilo je nedavno policiji da prikupi informacije ali i proveri određene navode u vezi s dvema utakmicama prvog kola Super lige Srbije: Crvena zvezda – OFK Beograd i Partizan–Metalac. Kada policijska istraga bude završena, kako nezvanično saznajemo u Tužilaštvu, odlučiće se da li će i protiv koga biti podnesene prijave.

Podsećamo, Tužilaštvo je pokrenulo istragu prema dopisu Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost”, u kojem su iznete sumnje u neregularnost utakmice Crvena zvezda – OFK Beograd. Iz ovog duela crveno-beli su izašli kao pobednici sa rezultatom 6:2, iako su gubili od „romantičara” sa dva prema nula. „Transparentnost” je tražila od tužilaštva i da se ispita i regularnost utakmice Partizan–Metalac u kojoj su pobedili „crno-beli” sa četiri prema nula.

Pomenuta nevladina organizacija obratila se Interpolu i tražila da se ispita da li sumnje u neregularnost utakmica u Srbiji imaju veze s korupcijom koja je nedavno potresla Svetsku fudbalsku federaciju.

Afera LOTO: istraga pri kraju

Policija je obavila najveći deo istrage o navodnim neregularnostima u igri na sreću LOTO, a preostala su još neka forenzička ispitivanja, izjavio je juče ministar policije Nebojša Stefanović.

– Ispitivanje bi trebalo da završimo do utorka ili srede nakon čega ćemo prikupljene rezultate predati Višem javnom tužilaštvu – napomenuo je Stefanović.

(Ilustracija J. Prokopljević)

Podsećamo, 28. jula, prilikom izvlačenja brojeva za 59. kolo igre na sreću LOTO, na ekranu se pojavio broj 21, a nešto kasnije loptica sa ovim brojem zaista je izvučena iz bubnja. Policija je po nalogu Tužilaštva sprovela istragu zbog sumnji u regularnost izvlačenja dobitne kombinacije, a svi koji su bili na poligrafu prošli su ovu vrstu testiranja. Prilikom merenja obima i težine kuglica utvrđeno je da je baš kuglica s brojem 21 oštećena, ali, prema našim nezvaničnim saznanjima, to nije uticalo na regularnost izvlačenja.

Sporni događaj stvorio je u javnosti veliku sumnju da su brojevi bili „namešteni“. Inače, Aleksandar Vulović, doskorašnji direktor Državne lutrije Srbije, podneo je ostavku dva dana posle spornog izvlačenja brojeva, uz objašnjenje da to čini iz moralnih razloga.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Igrači i čelnici na saslušanju

Izvor: Danas, 03.Avg.2015, 10:40

Ako je verovati rečima ministra unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Nebojše Stefanovića država je ovog puta stvarno rešila da zavuče ruku u domaće fudbalsko osinje gnezdo. Tako što će - nadajmo se samo za početak - do kraja istražiti ozbiljne sumnje u regularnost pojedinih mečeva u uvodnim...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.