Pet godina od osnivanja Prve banke humanog mleka

Izvor: Studio B, 11.Apr.2014, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet godina od osnivanja Prve banke humanog mleka

Na Adi Huju u Beogradu danas je povodom pete godišnjice od osnivanja Prve srpske banke humanog mleka, zasađeno 40 stabala sibirskog bresta.

Majke donori i prevremeno rođena deca koja su koristila mleko iz banke humanog mleka zasadili su stabala u Suprenatural parku, koji su otvorili predstavnici Institut za neonatologiju i kompanija "Rosa voda".

Predstavnica "Rosa vode" Tanja Petrović kazala je da će se u parku "družiti sadašnje i buduće generacije" i >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da se time zaokružuje priča o novom životu.

"Zadovoljstvo je što baš ovde simbolično obeležavamo četiri godine podrške najmlađima na samom početku njihovog života i što će stabla u Rosa parku nositi imena onih bez kojih ovaj projekat ne bi bio moguć", kazala je Tanja Petrović.

Lekar iz Instituta za neonatologiju Branislava Dedović Bjelajac kazala je da je banka humanog mleka opremljena najsavremenijom medicinskom tehnologijom i da je neophodno raditi na edukaciji o značaju humanog mleka i dojenja.

"To je najoptimalniji vid ishrane za novorođenčad. To mleko je od presudnog značaja za prevenciju komplikacija po rođenju i hendikepa u razvoju dece koja su prevremeno rođena i u kritičnoj su fazi (na intenzivnoj nezi). Ovo je uslov da deca prežive", kazala je doktorka.

Srbija je vodeća zemlja u regionu po donacijama humanog mleka i prošle godine je u Beogradu od majki donora prikupljeno 5.250 litara mleka. Majka donor, koja doji svoju tromesečnu bebu, Aleksandra Ugarković rekla je da nema ničeg humanijeg nego pomoći detetu.

"Ključno je da deca u prvih 48 sati dobiju to mleko, a majke prevremeno rođenih beba ga nemaju. Jako je važno da pomognemo deci kojoj možemo", kazala je Aleksandra Ugarković. Majka čija je beba koristila mleko majke donora, Radmila Tomić kazala je da se njeno dete normalno razvija i da je humano mleko u prvim danima života doprinelo tome.

"Sara je rođena u 35. nedelji i pošto kod prevremeno rođenih beba majkama kasni mleko po nekoliko dana njoj je mnogo značilo da dobije humano mleko. Ona je prvih par dana dobijala mleko majke donora i to joj je dalo snagu da se bori", rekla je Radmila Tomić.

Do sada su otvorene banke humanog mleka u Beogradu i Novom Sadu, a "Rosa voda" je pokrenula inicijativu i za otvaranje treće u Kragujevcu.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srećan rođendan: Banka humanog mleka slavi pet godina postojanja

Izvor: Press, 11.Apr.2014

Neonatolog Branislava Dedović Bjelajac podsetila je da je u Institutu 2009. godine osnovana prva banka humanog mleka u cilju promocije dojenja i značaja majčinog mleka za novorođenče...- Majčino mleko je najoptimalnija hrana za novorođenče koje je rođeno u terminu i za prevremeno rođeno dete....

Nastavak na Press...

Sadnice u parku na Adi Huji u ime prevremeno rođenih beba

Izvor: Blic, 11.Apr.2014

Povodom obeležavanja petog rođendana Prve srpske banke humanog mleka i četvorogodišnjice projekta “Podržimo razvoj banaka humanog mleka” koji za cilj ima što bolju negu i zaštitu najmlađih pacijenata, Institut za neonatologiju i “Rosa” otvorili su Rosa park na Adi Huji, u Supernatural...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.