Mleko dele na ulici ili bacaju u jamu

Izvor: B92, 29.Maj.2015, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mleko dele na ulici ili bacaju u jamu

U skoro svim mestima na severu Bačke - Subotici, Bačkoj Topoli, Kanjiži, Senti i Adi protesti nezadovoljnih proizvođača, koji su delili prolaznicima sveže mleko

Proizvođači negoduju jer se u njihovim mestima masovno zatvaraju otkupna mesta.

Pod sloganom "Bolje deliti, nego prosipati" mlekari su prolaznicima delili sveže, domaće mleko, jer po zatvaranju otkupnih mesta, više nemaju kome da predaju ono što proizvedu.

Proizvođače mleka na jugoistoku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije snašla je ista sudbina kao i vojvođanske i šumadijske mlekare. Poslednjih dana suočili su se sa otkazima otkupa i daljim padom cena. Otkupljivači mleka prvo su prestali da otkupljuju od malih proizvođača, čime ih samo guraju u propast.

Više od 30 nezadovoljnih mlekara okupilo se ispred Zelene fontane u Subotici, toliko ih je bilo i u centru Bačke Topole i drugim mestima.

"Zatvaraju jedno po jedno otkupno mesto, a niko ne daje nikakvo objašnjenje zbog čega se to dešava. Naša grla su umatičena, redovno vršimo kontrolu i dosad je uvek bilo dobrog kvaliteta. Nekome očigledno nije u cilju da se koristi domaći proizvod", priča Suzana Čajkaš iz Bajmoka.

Poljoprivrednici su nezadovoljni i visinom otkupne cene, koja je sada od 28 do 31 dinar, a po njihovom mišljenju bi realno trebalo da bude bar 45 dinara.

"Doneo sam 15 litara mleka da ljudi probaju i vide razliku između domaćeg i onog iz prodavnice. Dnevno proizvedem 250 litara, koje delim poznanicima, pravim sir, a ono što ostane slijem u septičku jamu. Ne mogu opisati taj osećaj kada plod svog rada bacate jer on nikome ne treba", kaže Zoltan Lukač.

I drugi mlekari tvrde da država umesto da ih podrži, pravi od njih socijalne slučajeve.

"Spasavaju čeličanu u kojoj je 5.000 ljudi, a za nas niko ne haje, iako je nas mnogo više. Život smo posvetili ovom poslu, možemo sve rasprodati i uzeti socijalni program i šta smo onda postigli", dodaje Josip Vojnić.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.