Lekari savetovali Beograđane na Adi Ciganliji: Hepatitis možete dobiti i kod manikira!

Izvor: Blic, 01.Avg.2015, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari savetovali Beograđane na Adi Ciganliji: Hepatitis možete dobiti i kod manikira!

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv hepatitisa u subotu su kod Kamenog grada na Adi Ciganliji, građani mogli da se konsultuju sa lekarima i dobiju besplatne vaučere za testiranje krvi na hepatitis C.

Mnogi ne znaju da se hepatitis može dobiti čak i u kozmetičkom salonu.

- Postupak dezinfekcije i sterilizacije instrumenata u kozmetičkim salonima prepušten je savesti salona. Neadekvatnom higijenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u ovim uslužnim objektima klijenti mogu dobiti gljivične infekcije pa čak i teška zarazna oboljenja poput hepatitisa B, C i HIV-a. Dovoljno je da imate samo malo oštećenje na koži i da pribor nije sterilisan, a problem koji može nastati nije naivan - kaže Milica Ignjatović, strukovni estetičar - kožmetičar.

Ivana Dragojević, predsednica Udruženja pacijenata obolelih od hroničnih i virusnih hepatitisa "Hronos" upozorava da je oko pola miliona ljudi u Srbiji zaraženo virusom C i B.

- Važno je da građani shvate šta je hepatis, da razumeju kakva je to bolest i kako se zastititi. Pretpostavlja se da je u Srbiji virusom C i B zaraženo oko pola miliona ljudi, što govori u prilog koliko je situacija ozbiljna - kaže Ivana Dragojević.

Postoji pet virusa koje imaju afinitet prema jetri - virus hepatitisa A, B, C, D i E.

- Virus A i E prenosi se putem prljavih ruku, hrane i vode i to je jedna dobroćudna bolest koja dođe i prođe bez posledica, dok ono što ostavlja posledice je virus hepatitisa B, C i D. U Srbiji postoji D virus, ali je dosta redak, tako da kada govorimo o hepatitis u Srbji, govorimo na virus B i C - kaže infektolog Dragan Delić i dodaje da u Srbiji oko dva odsto stanovništva ima hroničnu hepatitis B virusnu infekciju a hepatitis C oko jedan odsto.

Doktor ističe da je problem sa virusom B i C taj što početna infekcija prolazi bez znakova bolesti.

- Bolesnik prelezi akutni virusni hepatitis B, dakle početnu fazu hepatitisa a da ne zna da ga je preležao. To se dešava kod 60 odsto inficiranih hepatitisom B a kod hepatitis C u 80 odsto slučajeva - kaže doktor Delić.

Šta kažu građani?

 "Upoznata sam kako se hepatitis prenosi i koliko je rizičan. Podržavam ovakve akcije, i smatram da su ne samo mladi već i starija populacija nedovoljno informisani o virusu", kaže Biljana Blagojević (60).

Hepatitis B i C se dobijaju na tri načina: putem krvi (kod stomatoloških i hirurških intervencija, prilikom stavljanja prisinga, tetovaža, odlaska kod pedikira i manikira) i na ovaj način se najčešće dobija hepatitis C; seksualnim putem (virus hepatitis B se dominantno dobija seksualnim putem) i vertikalnim putem sa majke na dete.

- Kod hepatitisa B od pet do 10 posto bolesnika ne preleži početni virusni hepatitis i virus prelazi u hroničnu formu gde postoji velika verovatnoća da dođe do ciroze jetre, a kasnije i do kancera. Kod virusa C taj procenat je znatno veći od 50 do 80 posto - kaže Delić i dodaje da je problem što bolest najčešće prolazi bez simptoma.

Svega 30 odsto bolesnika sa hroničnim zapaljenjem u jetri imaju neke simptome, koji ih ne upućuje kod lekara, poput lakog zamaranja, slabijeg apetita i mučnina.

- Zbog ovakvih simptoma retko ko se obraća lekaru, tako da se hronična infekcija najčešće otriva slučajno, kada osoba dobrovoljno daje krv ili u toku rutinskih ispitivanja - priča infektolog Dragan Delić.

Delić kaže da je prvi signal da postoji hronični hepatitis kada lekar i bolesnik uvide da su transeminaze (enzimi jetre) povišeni.

- U 20 odsto slučajeva bolesnici sa hepatitisom C u narednih u proseku 20 godina dobiju cirozu jetre a kasnije i tumor jetre. Kod hroničnog hepatitisa B oko 30 odsto bolesnika razvija cirozu jetre posle 10, 15 i 20 godina, a zatim i tumor jetre - priča Delić i dodaje da je tumor jetre dobijen hepatitisom C i B jedan od 10 najčešćih tumora.

Doktor Delić napominje značaj ranog otkrivanja virusa hepatitis B i C.

- U početnoj fazi virusa lekovima se može sprečiti nastanak hronične faze bolesti. Rano otkrivanje sprečava nastanak ciroze jetre a kasnije i kancera - zaključuje Delić.

Terapija hepatitisa B i C u zavisnosti od genotipa virusa traje od 24 do 48 nedelja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.