Iz Mađarske stiže novi led, kod Dalja već dva miliona kubika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2017, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Mađarske stiže novi led, kod Dalja već dva miliona kubika

Manji od dva mađarska ledolomca koja deluju na Dunavu kod Daljske krivine ostao je zarobljen na 1.357. kilometru, pa se trenutno veći ledolomac bori kako bi ga oslobodio, izjavio je za RTV rukovodilac službe za odbranu od poplava i zagušenje ledom Voda Vojvodine, Božidar Beloš.

"Ukoliko stignu danas oni će nastaviti put do kraja barijere, da još jednom prošire koridor koji su prvi put otvorili i onda se vratiti za Vukovor. Ukoliko ne stignu za dana, vratiće se do Vukovara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i sve to isto ponoviti sutra", izjavio je Beloš.

Drugi par ledolomaca koji treba da brine o toku Dunava od Banovaca do Pančeva i Grocke, gde takođe stoje velike ledene barijere, čeka da put bude prohodan.

Takvu odluku mađarski kapetani doneli su jer bi u slučaju da se svi angažuju kod Dalja postojala opasnost od oslobađanja velike količine leda.

A procene Voda Vojvodine kažu da je tamo oko dva miliona kubika. Led koji je već oslobođen za sada nesmetano prolazi.

U Novom Sadu pokrivenost je oko 90 odsto, o ledu brine potiskivač "Sloga", a postignut je dogovor o angažovanju još jednog broda.

"Drugi potiskivač smo samo pripremili, sa njegovim predstavnikom dogovorili uslove, ali o angažovanju još nismo odlučili. Smatramo da zasad to ne treba, a ako se ukaže potreba on će biti angažovan", naveo je sagovornik RTV-a.

Na ruku službama ne ide ni vremenska prognoza, jer se niska temperatura predviđa do 27. januara, pa se novi led neprestano stvara.

Uz to u Bezdan već pristiže i led iz uzvodnog dela, iz Mađarske što, kažu u Vodama Vojvodine, dodatno može pogoršati sitauciju.

Za sada su procene da će dva ledolomca i jedan potiskivač biti dovoljni, a o tome da li će za odbranu od leda u sektoru o kojem brinu Vode Vojvodine biti potrebna još dva ledolomca, odlučivaće se najverovatnije u ponedeljak, rekao je Beloš.

Kovačević: Šest ledolomaca u srpskom sektoru Dunava

Sredinom sledeće nedelje trebalo bi da bude bolja situacija na rekama i bez ledenih čepova, a trenutno u srpskom sektoru Dunava ima ukupno šest ledolomaca, izjavio je danas pomoćnik ministra građevinarstva za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

"Šest ledolomaca probijaju koridore ledene barijere kod Daljske krivine, kao i ledeni čep kod gročanske ade. Poenta je da probiju te čepove, kako bi preostala tri mađarska ledolomca mogli da počnu sa radom, odnosno da se spuste do beogradskog sektora, gde će se okrenuti uzvodno i početi da probijaju čepove koje imamo kod Pupinovog mosta", rekao je Kovačević na RTS-u.

Prema njegovim rečima, sada su najveći problemi upravo kod Daljske krivina i Gročanske ade, a kaže da postoje i ledene barijere uzvodno od Pupinovog mosta i od ušća do Pančevačkog mosta.

Stabilno na Dunavu kod Bačke Palanke

Nakon probijanja ledenog čepa na vodotoku Dunava kod daljske krivine, situacija na Dunavu kod Bačke Palanke u potpunosti je stabilna, izjavio je danas za Radio-televiziju Vojvodine Ivan Jatić, rukovodilac sektora za odbranu od poplava u Vodoprivrednom društvu ''Dunav''.

S obzirom na to da je deo vodotoka Dunava kod Bačke Palanke, ostao protočan tokom ledenog talasa, prema Jatićevim rečima razbijene sante leda, koje stižu iz pravca daljske krivine, za ovaj deo rečnog toka ne predstavljaju problem, jer su dosta usitnjene i prolaze veoma lako.

Podsećamo, na delu Dunava kod Bačke Palanke na snazi je redovna odbrana od leda.

Kovačević veruje da će ledolomac "Greben" već danas "načeti" taj sektor Beograda, ali podvlači da, u svakom slučaju, ne može taj ledolomac sam da reši problem i zbog toga dolaze još dva ledolomca.

Temperatura, koja za vikend neće biti u plusu, a u narednim danima očekuju se naročito niske jutarnje temperature, oko -17 stepeni, što, kaže Kovačević, nikako ne utiče povoljno na situaciju.

"Problem je što temperatura ne ulazi u plus nekoliko vezanih dana, onda ono što se i probije, odmah se hvata ledena pokorica i zato je jako važno obezbediti stalno prisustvo ledolomaca, kako više ne bismo imali te ledene čepove. Koliki god da je minus, te čepove više nećemo imati, onog trenutka kada probijemo koridore", kaže Kovačević.

Nada se da sredinom sledeće nedelje neće više biti čepova i da će situacija biti bolja, odnosno "potpuno pod kontrolom".

Velike sante koje plutaju, kaže Kovačević, najveći su proizvod rada ledolomaca i zato se, naglašava, pažljivo definiše širina koridora i pazi se da se radom ledolomaca ne stvaraju velika ledena polja, jer ako se otkinu, onda ledolomac mora da prekine sa radom, prihvati ta ledena polja, razbije ih i tek onda nastavi sa radom.

"Nema opasnosti od tih ledenih polja, jer ledolomac u svakom slučaju mora nekako da reši taj problem. Ako u nekom trenutku ledolomac bude začepljen, kao što smo u jednom trenutku imali opasnost sa 'Grebenom', jer je bio u čepu kada se otkinulo veliko ledeno polje, mi smo izdali upozorenje i upozorili smo Smederevce. Srećom, ledolomac se oslobodio, stigao je santu, a i ona se sama okrzalo, tako da nije bio veliki problem", rekao je Kovačević.

Vode Vojvodine: Nastavlja se borba sa ledom na rekama

Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine saopštilo je danas da će izuzetno niske temperature u Srbiji dodatno produžiti borbu s ledom, ali i povećati njegove količine na rekama. Kako se navodi, redovna odbrana od zagušenja ledom jutros je ponovo uvedena na 90 kilometara reke Save, na deonici od Hrtkovaca do državne granice, a Tisa i banatski vodotoci i dalje su u potpunosti pokriveni ledom.

Redovna odbrana od zagušenja ledom sprovodi se i na 733 kilometara Save, Tise i banatskih vodotokova, a vanredna na 104,7 kilometara Dunava.

Iz preduzeća su javili da je od jutros ponovo aktivan veći od dva mađarska ledolomca "Jegtoro 11", koji se juče probio kroz Daljsku krivinu.

Par novih mađarskih ledolomaca "Sečenji" i "VII" takođe će krenuti nizvodno prema Novom Sadu i Beogradu, ali tek kada se vidi kakav će biti današnji učinak ledolomca "Jegtoro 11".

Potiskivač "Sloga" koji je prethodnih dana proširio koridor između novosadskih mostova od juče propušta sante iz daljske krivine.

Pored "Sloge", od juče je u pripravnosti još jedan potiskivač usidren nizvodno od Žeželjevog mosta u Novom Sadu.

Potiskivač "Sloga" dežura danonoćno, kao i osmatrači JVP Vode Vojvodine koji se nalaze na kritičnim deonicama, dodaje se u saopštenju Voda Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.