BG nema za kredit za Most na Adi

Izvor: B92, 19.Dec.2014, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG nema za kredit za "Most na Adi"

Skupština Beograda odlučili je da Grad naredne godine ne isplaćuje glavnicu kredita za izgradnju "Mosta na Adi", već da se otplata odloži za 21. januar 2016.

To su obaveze po osnovu zajma vrednog 129,6 miliona evra, koji je Grad Beograd uzeo kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za izgradnju mosta na Savi koji povezuje Čukaricu i Novi Beograd.

Gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavljević rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da je odlaganje otplate tog kredita incirala EBRD, iako u obrazloženju odluke stoji da se otplata odlaže zbog prepoterećenosti gradskog budžeta usled sanacije šteta od poplava.

"Radi se o reprogramu duga, nema novih zaduživanja, tako da će otplata po tom kreditu 2015. godine biti nula. Naravno, kamata će biti plaćene unapred", rekao je Milosavljević.

Prema predlogu EBRD, glavnica kredita bi počela da se plaća od januara 2016. godine, u jednokratnim šestomesečnim ratama, sve do 2020.godine.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da Uprava grada nikada nije imala problema u otplati kredita i da neće biti problema ni s plaćanjem kredita koji je uzet za Pupinov most koji preko Dunava povezuje Zemun i Borču.

"Da bismo konsolidovali finansije i da bismo naša preduzeća stavili na noge, potreban nam je jedan period konsolidacije. Ova odluka je neka vrsta 'baj-pasa', dok finansijski ne ojačamo i ne dobijemo veće prihode narednih godina", rekao je Nikodijević novinarima po završteku sednice Gradske skupštine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.