Izvor: Blic, 07.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP završio belu knjigu organizovanog kriminala

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je policija završila izradu "bele knjige" organizovanog kriminala, ali da sada i "drugi državni organi treba da daju svoje podatke" o tome.



"Ona (bela knjiga) je što se tiče MUP-a završena, ali smo se dogovorili da i drugi državni organi daju podatke, pa da onda o tome raspravlja Savet za nacionalnu bezbednost", rekao je Dačić na konferenciji za novinare prilikom posete Okružnom i Opštinskom odboru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SPS-a u Požarevcu.

Dačić je istakao da "bela knjiga nije lista za hapšenje", već sadrži "operativna saznanja policije o ličnostima koje se u njoj nalaze".

Dodao je da bi "informacije o organizovanim kriminalnim aktivnostima trebalo da dostave i ostali državni organi".

Dačić je ocenio i da je "izrada jedinstvenog sistema u kojem će se slivati sve informacije o delovanjima organizovanih kriminalnih grupa za Srbiju značajan korak napred".

Prema procenama policije, kako je rekao Dačić, u Srbiji ima od 30 do 40 organizovanih kriminalnih grupa koje se bave ilegalnom trgovinom, narkoticima, klasičnim kriminalitetom, finansijskim i ostalim vidovima kriminala.

Dačić je rekao i da će za nekoliko sedmica početi primena Zakona o oduzimanju imovine stečene organizovanim kriminalom što će, kako je ocenio, naneti "veliki udarac organizovanom kriminalu".

Ministar policije je rekao i da MUP u saradnji sa Evropskom organizacijom za bezbednost i saradnju (OEBS) završava izradu strategije za borbu protiv organizovanog kriminala.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.