Zašto štrajkuju u AMSS: Tuča za četiri miliona evra

Izvor: Blic, 18.Apr.2014, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto štrajkuju u AMSS: Tuča za četiri miliona evra

U AMSS vodi se oštra borba za četiri miliona evra godišnjeg prihoda ovog udruženja, za koje još nije jasno da li ga i dalje vodi kadar SPS-a Aleksandar Nikačević.

Radnici i grupa funkcionera, među kojima je i Nikačevićev doskorašnji zamenik na funkciji generalnog sekretara AMSS Stanko Trivić, Nikačevića optužuju da lažno prikazuje prihode AMSS, prikrivajući istovremeno rashode i dugovanja, zbog čega je udruženje, kako kažu, na rubu bankrota.

Protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nikačevića su pre tri dana podneli i krivičnu prijavu zbog sumnje da su od avgusta 2011. do aprila 2014. kontinuirano zloupotrebljavali finansije. U Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal potvrdili su da su primili prijavu, kao i da je trenutno razmatraju.

Smene u osiguranju

Nadzorni odbor AMS osiguranja, jednog od preduzeća čiji je osnivač AMSS, juče je, inače, smenio direktora i zamenika direktora Vučetu Mandića i Mirka Butuliju, i za v. d. direktora postavio predsednicu NO Gordanu Popović. Butulija, inače Nikačevićev kadar, odbio je, međutim, da novom direktoru preda pečat firme, a predstavnici NO nisu uspeli da uđu u prostorije. AMS osiguranje ima godišnje prihode od skoro 17 miliona evra.

Trivić se poziva i na izveštaj za 2012. revizorske kuće “Srbo audit”, koja je za AMSS radila godinama, a koja je prognozirala mogući bankrot u naredne dve godine. Trivić istovremeno za “Blic” dodaje da je finansijska situacija mnogo gora jer, kako kaže, AMSS na osnovu bankarskih kredita duguje oko 240 miliona dinara (dva miliona evra), da na osnovu neplaćenih komunalija za 2013. godinu duguje još oko 50 miliona dinara, te da NIS-u duguju oko 160 miliona dinara.

Aleksandra Nikačevića optužuju i da je od 2011. do 2013. godine budžet Srbije oštetio za oko 120 miliona dinara jer AMSS po njegovoj odluci nije naplaćivao republičke administrativne takse za izdavanje međunarodnih vozačkih dozvola. U pravilniku o međunarodim vozačkim dozvolama, koji izdaje MUP, naime, piše da je neophodno da stranka pri izdavanju dozvole priloži „dokaz o uplati propisane naknade“, ali je Nikačević odlučio da AMSS ne traži strankama dokaz o uplati takse, koja trenutno iznosi 710 dinara. Oni ga optužuju i da je firma u lošem stanju a da on sebi isplaćuje bonuse u iznosu od 585 hiljada dinara.

Nikačević je odbacio sve optužbe, nazivajući ljude koji stoje iza protesta “parazitima i nesposobnim direktorima”.

Aleksandar Nikačević

- Pa da ne plaćamo te komunalije, sve bi nam odavno isključili. A ako me pitate za bonus koji sam sebi isplatio pre nekoliko dana, reč je o nekom ostatku bonusa za 2011. i 2012. godinu, na šta imam pravo po ugovoru. Pa, ako sam doneo firmi pet miliona prihoda, valjda imam pravo i na bonus - kaže Nikačević.

Generalni sekretar AMSS je pre mesec dana raskinuo ugovor sa ovom revizorskom kućom zbog toga što su, kako kaže za “Blic”, njihovi izveštaji “lažni i naručeni”.

Nikačević tvrdi da je Skupština koja je 9. aprila donela odluku o njegovoj smeni bila nelegalna.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.