Verbić o protestu u školama: Nema potrebe za štrajkom

Izvor: Kurir, 02.Okt.2014, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić o protestu u školama: Nema potrebe za štrajkom

Danas nema prvog časa u jutarnjoj i popodnevnoj smeni, a polovinom oktobra biće organizovan protest na beogradskom Trgu Nikole Pašića, kada će u školama biti potpuno obustavljen rad

BEOGRAD - Četiri reprezentativna sindikata obrazovanja organizovaće danas protest upozorenja zbog najavljenog smanjenja plata u prosveti u okviru vladinih mera štednje, a ministar Srđan Verbić ističe da ne vidi potrebu za štrajkom, jer sa sindikatima, kako je rekao, postoji socijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dijalog.

Međutim, situacija je takva da povećanja plata nema, ali se razgovara o drugim pitanjima, rekao je Verbić i naveo da je problem u razgovorima sa sindikatima to što ne može da se uredi, kako kaže, da ceo sistem bude fer.

"Naš resor je toliko veći od ostalih da smo kao Kina u odnosu na ostale države", rekao je Verbić povodom najave protesta u školama i istakao da treba da budemo "zadovoljni ako uredimo sistem tako da bude fer u okviru resora prosvete i nauke".

Čelnici sindikata najavili su na konferenciji za novinare da u školama danas neće biti održan prvi čas u jutarnjoj i popodnevnoj smeni, a polovinom oktobra biće organizovan protest na beogradskom Trgu Nikole Pašića, kada će u školama biti potpuno obustavljen rad.

U sindikatima navode da su od čitavoj javnog sektora u prosveti plate najmanje a da a 70 odsto zaposlenih ima visoko obrazovanje.Čelnici sindikata zameraju i što u razgovoru sa zvaničnicima države nema dijaloga, nego se vodi samo monolog.

Oni ističu da ušteda na platama u obrazovanju na godišnjem nivou iznosi oko sedam milijardi dinara, a to je suma koja se, kako kažu sindikati, može lako nadoknaditi smanjenjem sive ekonomije, na čemu se ništa ne radi. U sindikatima prosvete, razočarani su i načinom na koji se radi Zakon o platnim razredima, jer će, kako smatraju, konzervirati sadašnje stanje i neće ispraviti nepravde, što su prosvetni radnici očekivali.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.