Uzalud štrajkujete, niko vas neće

Izvor: B92, 27.Maj.2015, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Uzalud štrajkujete, niko vas neće"

Ministarstvo privrede apelovalo je na radnike i sindikate Industrije motora Rakovica (IMR) da prekinu štrajk.

Kako poručuju iz ministarstva, u ovom trenutku to nije način za rešavanje problema fabrike koja decenijama posluje sa značajnim gubitkom.

Radnici IMR blokirali su ranije danas put i tramvajske šine ispred glavne kapije svog preduzeća u Rakovici ne prihvatajući stečaj te firme, dok ih je policija sprečila da blokiraju međunarodnu prugu Beograd-Bar.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ministarstvo podseća da je sa predstavnicima sindikata održano na desetine sastanaka o sudbini Industrije motora Rakovica (IMR), a na ovu temu predstavnici Ministarstva privrede i juče su razgovarali sa čelnicima sindikata IMR-a.

"Sindikatima je predočeno da su troškovi poslovanja značajno veći od prihoda. Gubici IMR-a iz tekućeg poslovanja su šest miliona evra godišnje, dok ukupni dug prevazilazi 63 miliona evra. Upravo je ovaj dug glavna prepreka u prodaji IMR-a", navedeno je u saopštenju Ministarstva privrede.

U Ministarstvu ističu i da do sada, u Agenciju za privatizaciju, nije stigla niti jedna konkretna ili ozbiljna ponuda za kupovinu ovog preduzeća.

"Svaki od potencijalnih kupaca želeo je, pod potpuno neprihvatljivim uslovima, da država i dalje finansijski pomaže IMR", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo privrede podseća da je Vlada Srbije obezbedila socijalne programe u vrednosti od 16 milijardi dinara, radnicima koji će u postupku privatizacije ili stečaja ostati bez posla.

Radnici Industrije motora Rakovica (IMR) i sutra će nastaviti blokiradu puta i tramvajskeih šina ispred glavne kapije fabrike u beogradskom naselju Rakovica, rekao je danas agenciji Beta poverenik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) u IMR-u Prvoslav Brkić.

"Čekamo odluku Vlade Srbije povodom našeg zahteva da IMR ne ide u stečaj već da bude na spisku preduzeća koja će u narednih godinu dana, ili do oktobra ove godine, biti zaštićena od naplate poverioca", kazao je Brkić.

On je istakao da IMR ne traži nikakvu novčanu pomoć od Vlade Srbije, jer preduzeće redovno posluje, ima ugovorene poslove, a radnici primaju platu.

"Spremni smo da radimo još više da obezbedimo opostanak IMR-a i redovne prihode za naše porodice, a ako idemo u stečaj naša sudbina je neizvesna", rekao je Brkić.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ministarstvo: Radnici IMR-a da prekinu štrajk

Izvor: Akter, 27.Maj.2015

Ministarstvo privrede Srbije apelovalo je danas na radnike i sindikate Industrije motora Rakovica (IMR) da prekinu štrajk, jer u ovom trenutku to nije način za rešavanje problema fabrike koja decenijama posluje sa značajnim gubitkom..Ministarstvo je u saopštenju istaklo da je sa predstavnicima sindikata...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.