Sutra počinje škola, uz štrajk

Izvor: Radio 021, 31.Avg.2014, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinje škola, uz štrajk

Za osnovce i srednjoškolce u Srbji završava se letnji raspust i nova školska godina počinje sutra.

Na nastavu kreću i đaci čije su škole oštećene u majskim poplavama ali i oko 68.500 prvaka, ali ni ovaj 1. septembar neće proći bez štrajka sindikata u obrazovanju.

Unija sindikata prosvetnih radnika zakazala je protestno okupljanje za sutra u podne na beogradskom Trgu Nikole Pašića, a njihov glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zahtev je da prosveta i zdravstvo budu izuzeti od najavljenog smanjenja zarada u javnom sektoru.

U školama članicama Unije neće biti nastave, osim prijema prvaka, a taj sindikat traži i donošenje strategije sa jasno definisanim rešenjima za tehnološke viškove o kojima se svake jeseni priča, a situacija je, kako kažu u Uniji, sve gora.

Podaci o tome koliko će ljudi u prosveti ovog septembra ostati bez posla, a koliko njih će raditi sa umanjenom normom, jer je sve manje dece u našim školama, biće poznati za nekoliko dana, a u Ministarstvu prosvete rešenje ovog problema između ostalog vide u otvaranju produženog boravka.

“

Što se tiče potencijalnih tehnoloških viškova, oni zaista jesu problem u državi u kojoj je sve manje učenika”, rekao je pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević i istakao da bi za one koji ostaju bez norme rešenje moglo da bude u otvaranju produženog boravka i celodnevne nastave u školama.

U klupe seda 68.500 prvaka

Inače, u ponedeljak će prvi put u đačke klupe sesti oko 68.500 prvaka, približno koliko i prošle godine i u školama će ih dočekati svečanim prijemima, prigodnim poklonima...

Za roditelje je sigurnost dece, dok su u školi, veoma važna pa se mnogi pre odluke gde će upisati dete prvo raspituju o ovim detaljima. Od ove školske godine sve osnovne i srednje škole u Srbiji moći će da imaju svoje školske saobraćajne patrole.

Inače, ove školske godine u Srbiji se otvara nekoliko novih škola i to u Novom Sadu, dve škole u Novom Pazaru, beogradskom naselju Ovča, a rekonstruisana je i škola u Aleksincu.

Đaci iz poplavljenih područja, u Obrenovcu, Osečini, Krupnju, Loznici, neće kasniti sa nastavom, podsećaju iz Ministarstva prosvete i navode da izvođači radova imaju rok od 40 dana za sanaciju, malterisanje, krečenje a do tada će časovi biti organizovani na višim spratovima školskih zgrada.

Iz Ministarstva napominju da će svi učenici iz poplavljenih mesta, od 1. do 8. razreda, njih oko 60.000, dobiti besplatne knjige. Zahvaljujući donatorima, imaće i rančeve i školski pribor i ta akcija je odvojena od projekta besplatnih udžbenika za đake do 1. do 4. razreda, koji je ove godine državu koštao oko 700 miliona dinara.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Počinje škola! Ali i štrajk prosvetara

Izvor: Mondo, 01.Sep.2014, 05:26

Za osnovce i srednjoškolce u Srbji završava se letnji raspust i nova školska godina počinje sutra, ali ni ovaj 1. septembar neće proći bez štrajka sindikata u obrazovanju...Foto: Guliver/Getty/Thinkstock..Unija sindikata prosvetnih radnika zakazala je protestno okupljanje za sutra u podne na beogradskom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.