Štrajkuju gladni i bolesni

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Okt.2014, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkuju gladni i bolesni

SARAJEVO - Oko 40 radnika firme "Gredelj Rewon" danas je protestovalo u blizini Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu.

Šestorici radnika, koji već četvrti dan štrajkuju glađu u neposrednoj blizini hrvatske ambasade, i pored niskih temperatura pridružile su se njihove kolege iz firme koji štrajkuju u krugu preduzeća u Lukavcu.

Najavljuju da će im se danas pridružiti i njihove porodice i prijatelji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kako bi im pružili podršku da istraju u zahtjevima.

Hamzalija Hankić, zamjenik predsjednika Sindikata radnika "Gredelj Rewona", koji štrajkuje glađu sa još petoro kolega, rekao nam je da neće otići dok stečajni upravnik iz Zagreba ne dođe i ne razgovara s njima.

"Tražimo da dođe i da ili pokrene proizvodnju u firmi, ili ode u Agenciju za privatizaciju Tuzlanskog kantona i poništi privatizaciju", rekao je Hankić.

Radnici ove firme 32 mjeseca nisu dobili platu, a već godinama im nije uplaćeno penziono, a ni zdravstveno osiguranje.

Veliki broj radnika "Gredelj Rewona" gladuje, a ima i bolesnih koji nemaju novca za lijekove.

"Gredelj Rewon" je firma koja se bavi opravkom vagona i izradom novih vagona. Nekada je to, pričaju radnici, bila najjača firma u FBiH koja se bavila izradom vagona, posebno za rudnike u FBiH.

Pero Hrkać, stečajni upravnik TŽV "Gredelj", rekao je već ranije "Nezavisnim" da je ova firma u stečaju i ne može preduzimati nikakve radnje dok sud ne upiše TŽV "Gredelj" d.o.o u stečaju kao suvlasnika "Gredelj Rewon" d.o.o Dobošnica Lukavac.

"U kolovozu 2013. godine Skupština društva 'Gredelj Rewon' d.o.o. Dobošnica donijela je odluku i predala u sudski registar kojom se TŽV 'Gredelj' d.o.o. u stečaju Zagreb isključuje iz članstva privrednog društva 'Gredelj Rewon' d.o.o. Dobošnica, te briše iz sudskog registra kao suvlasnik. TŽV 'Gredelj' d.o.o. u stečaju pokušao je mirnim putem riješiti problem, ali kako to nije bilo moguće, pokrenuo je sudski postupak koji je ovih dana pravomoćno riješen u našu korist. Nažalost, izgubili smo 16 mjeseci. Temeljem takve pravomoćne sudske odluke predali smo nadležnom sudu da se ponovno upišemo u sudski registar kao suvlasnik društva 'Gredelj Rewon' d.o.o. Dobošnica. Nakon što se takav postupak provede i TŽV 'Gredelj' d.o.o. u stečaju postane ponovni suvlasnik, tada će moći participirati u donošenju odluka", rekao je Hrkać.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.