Štrajkovi u Francuskoj uoči evropskog prvenstva u fudbalu

Izvor: Danas, 31.Maj.2016, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkovi u Francuskoj uoči evropskog prvenstva u fudbalu

Pariz - - Dok štrajkovi prete železnicama u Francuskoj, šef države Fransoa Oland je ponovio da sporne reforme zakona o radu neće biti povučene. "On obezbeđuje kompanijama najbolji učinak i nudi poslodavcima nova prava", rekao je Oland medijima, prenele su agencije.

Demonstranti su se prošle nedelje sukobili s policijom na marševima koji su organizovani u znak protesta protiv zakona koji poslodavcima olakšava i zapošljavanje i otpuštanje. Ukazuje se i da bi protesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i štrajkovi mogli da utiču na Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje će početi sledeće nedelje.

Čelnici Turističke organizacije u Parizu su upozorili da neredi odbijaju turiste da dolaze u jednu od glavnih svetskih turističkih organizacija. "Scene akcija u gerilskom stilu usred Pariza, koje obilaze svet, jačaju osećaj straha i nerazumevanja", saopštila je organizacija. Reputacija francuskog glavnog grada kao bezbedne destinacije već je narušena u novembru terorističkim napadima, koje je izvela Islamska država, a u kojima je poginulo 130 ljudi.

Štrajk nacionalne železnice bi trebalo da počne danas u Francuskoj, saopštila je francuska državna železnica (SNCF). Pariski metro će stupiti u štrajk sutra, dok šest od ukupno osam naftnih rafinerija još uvek ili ne radi ili radi smanjenim kapacitetima zbog sindikalnih akcija. Piloti francuskog vazduhoplovstva su izglasali da štrajkuju šest dana u junu u okviru odvojenog spora o ciljevima produktivnosti.

Reforme Zakona o radu, čiji je cilj da se tržište rada učini "fleksibilnijim", progurane su u Donjem domu parlamenta bez glasanja. Sindikati su nove akcije na državnom nivou planirali za 14. jun, kada će predlog Zakona biti iznet pred Senat.

Ministarka rada Mirjam el Komri izjavila je juče da čeka da se javi CGT, sindikat koji predvodi štrajkove, pošto je čula da je njegov lider Filip Martinez tražio nove pregovore.

Prema novom zakonu, prosečan broj radnih sati tokom nedelje bi bio 35, s tim što firme mogu da pregovaraju s lokalnim sindikatima o produžetku ili smanjenju radnog vremena iz nedelje u nedelju, ali maksimalni broj radnih sati tokom sedmice ne sme da prevazilazi 46. Firme bi dobile veću slobodu da smanjuju plate i bili bi olakšani uslovi za otpuštanje radnika, koji su u Francuskoj strogo regulisani. Na taj način bi, prema mišljenju vlasti, firme lakše zapošljavale nove radnike jer znaju da u slučaju smanjenja poslovnih aktivnosti mogu da ih otpuste. Poslodavci bi takođe dobili veću slobodu da pregovaraju o odmorima i specijalnim bolovanjima, kao što je porodiljsko odsustvo ili u slučaju sklapanja braka, što je takođe striktno regulisano u zemlji.

Štrajkovi potresaju i Belgiju

Brisel - Hiljade radnika javnog sektora u Belgiji ušli su u celodnevni štrajk zbog kresanja budžeta, promena broja radnih sati i povećanja starosne granice za odlazak u penziju. Policajci, nastavnici i jedan broj službenika se pridružilo vozačima tramvaja i zatvorskim čuvarima, koji su već stupili u štrajk.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.