Štrajkači Goše očekuju sutra konačnu ponudu

Izvor: Blic, 25.Jul.2017, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkači "Goše" očekuju sutra konačnu ponudu

Štrajkači Goše očekuju da će sutra na sastanku sa poslovodstvom, u Ministarstvu privrede, dobiti konačnu ponudu i da će se videti da li postoji spremnost da se pomogne radnicima i toj fabrici da ponovo stane na noge, izjavio je predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

Sastanku će, kaže Vujičić, prisustvovati i ministar privrede Goran Knežević koji će izneti svoj stav o više ponuđenih opcija za rešavanje problema u Fabrici šinskih vozila Goša iz Smederevske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Palanke.

- Posle 120 dana štrajka, nadamo se da ćemo sutra videti da li će nam pomoći ili gurnuti niz vodu - rekao je Vujičić Tanjugu.

On je rekao da je danas bio na sastanku sa predsednikom Saveza samostanih sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem, koji podržava njihove zahteve.

Posle sastanka u Ministarstvu privrede zakazan je i sastanak u Agenciji za mirno rešavanje sporova.

Četiri člana Štajkačkog odbora Goše su u subotu zamrzli štrajk glađu.

Takođe, Štrajkački odbor je odlučio da ne blokira pružni prelaz u Smederevskoj Palanci dok traju pregovori.

Nakon pregovora u Ministarstvu privrede i uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje sporova približeni su stavovi štrajkačkog odbora i uprave mada se generalni štrajk zaposlenih nastavlja do konačnog rešenja spora.

Radnici Goše su već gotovo četiri meseca u štrajku zbog neisplaćenih zarada, a traže i uplatu poreza i doprinosa, kao i povezivanje staža.

U Goši ima 260 štrajkača, od ukupno oko 350 radnika.

Glavni zahtev Štrajkačkog odbora je da se radnicima daju neisplaćene zarade od maja 2015.

U proseku se po radniku duguje oko 600.000 dinara.

Na sastancima se razgovara i o reprogramu duga državi od 512 miliona dinara, za doprinose. U proseku se po radniku duguje oko 600.000 dinara.

"Gošu" je privatizovala 2007. godine slovačka firma ŽOS Trnava, a sadašnji vlasnik je Lisnart holdings limitid sa Kipra.

Radnici sumnjaju da je u reč o istom vlasniku, koji je preprodao Gošu jednom od svojih preduzeća.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.