Štrajk u Mitrosremu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2014, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk u "Mitrosremu"

Više od 200 radnika sremskomitrovačkog "Mitrosrema" okupilo se danas u direkciji preduzeća i najavili radikalizaciju protesta ako ne dobiju zaostale zarade, аkо država ne smeni aktuelno rukovodstvo firme i аkо sе ne donese plan oporavka preduzeća.

Privatizacija "Mitrosrema" je godinama dovođena u vezu sa Darkom Šarićem, ali velikom privrednom sistemu koji raspolaže sa više hiljada hektara oranica i značajnim prerađivačkim kapacitetima nije krenulo nabolje ni kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je država preuzela upravljanje preduzećem.

"Pokušali smo pregovore, mesec dana nema rezultata, štrajk sa ovim zahtevima smo najavili pre desetak dana ali niko nije pokušao ništa da uradi. Danas smo imali ponovo pregovore sa rukovodstvom i ništa nismo uspeli", izjavio je za Radio Novi Sad Stevan Jovanović, predsednik sindikata "Mitrosrema".

On kaže da radnicima niko ne nudi rešenje, ni za plate ni za izlazak iz krize preduzeća koje ima 440 stalno zaposlenih i pedesetak radnika na određeno vreme.

"Država stalno menja direktore, ali ništa se ne čini da se situacija u preduzeću stvarno popravi. Nećemo nikome dozvoliti da nas vređa i optužuje da smo krivci za stanje u preduzeću, da nas proglašavaju lopovima i neradnicima. I mimo zakona, radnici rade i po 300 sati mesečno iz poštovanja prema firmi i u želji da se preduzeće sačuva. Obavljeni su skoro svi jesenji radovi, a samo zahvaljujući nesposobnom rukovodstvu ostalo je neizvađeno nešto šećerne repe i malo neobranog kukuruza", navodi Jovanović i kaže da će svaki dan od 7 do 15 časova štrajkovati ispred firme. Pored toga, u utorak će policiji najaviti javno okupljanje sa vozilima u pokretu i radikalizovati protest.

Direktor "Mitrosrema" Nenad Bulić je tokom razgovara sa članovima Štrajkačkog odbora rekao da je stanje u firmi veoma teško i da je dobro što je zadržana kakva - takva dinamika isplate zarada.

"Cilj je da sačuvamo ono što imamo, zato pokušavamo da u ovom teškom vremenu izađemo iz krize, da počnemo novu poslovnu politiku, a to možemo kada sagledamo naše stanje krajem godine i kada vidimo gde smo", kaže Nenad Bulić.

Predstavnike Štrajkačkog odbora primio je gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović koji im je obećao da će o problemu "Mitrosrema" razgovarati sa predstavnicima Direkcije za oduzetu imovinu, Ministarstva pravde i Nadzornog odbora "Mitrosrema".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.