Štrajk u Fijatu - borba radnika ili sindikata?

Izvor: B92, 23.Jun.2017, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk u Fijatu - borba radnika ili sindikata?

Mesec dana od početka proizvodnje novog modela Fijata u italijanskoj fabrici automobila u Kragujevcu, zaposleni ove fabrike su započeli proteste.

Radnici traže povećanje plata, nadoknadu dodatnih troškova prevoza i isplatu obećanog bonusa efikasnosti. U kompaniji Fijat automobili Srbija - bez komentara.

Da li smo roboti ili radnici? - jedno je od pitanja koje radnici fabrike automobila Fijat u Kragujevcu postavljaju poslodavcima. Radnici su protestovali u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krugu fabrike, a imaju podeljena mišljenja o štrajku.

Radnici zahtevaju nov način organizacije, kako bi se smanjio broj operacija u smeni, nadoknadu dodatnih putnih troškova, isplata bonusa i povećanje plate na 45.000 dinara. Okupljenima se obratio Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata, koji inače nije odgovarao na naše pozive. Naredni jednočasovni protest, kao upozorenje za generalni štrajk, biće održan i u ponedeljak.

Iz nezvaničnog razgovora sa pojedinim radnicima Fijata saznali smo da oni čitavu ovu situaciju doživljavaju kao borbu za prevlast između dva sindikata - Samostalnog i Nezavisnog. U suštini, komentarišu zaposleni, oni nemaju poverenja ni u jedna ni udrugi sindikat jer im deluje da se oba sindikata putem praznih obećanja bore da na što lakši način dođu do fotelja.

Opširnije u video prilogu:
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.