Štrajk sindikata zdravstva od srede jednom nedeljno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2014, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk sindikata zdravstva od srede jednom nedeljno

Sva četiri reprezentativna sindikata zdravstva, koja okupljaju oko 80 odsto zaposlenih u toj oblasti, najavila su danas da će od srede, 5. novembra, jednom nedeljno organizovati celodnevne štrajkove jer se protive smanjenju plata od 10 odsto.

"Pridržavaćemo se minimuma rada, što znači puno radno vreme i pre podne i popodne, a zbrinjavaće se samo hitni slučajevi, akutna stanja i povrede, deca, omladina i porodilje i Hitna pomoć, jer nikome život ne sme da bude ugrožen. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sve drugo što može da sačeka moraće da čeka sutradan", rekao je novinarima predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić.

Cvetić je naveo da sindikati zdravstva traže i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora do kraja godine.

Predsednik sindikata je istakao da se zdravstvo ne finansira iz budžeta, nego iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

"Vladin adut je da ako napravi jedan izuzetak, svi će postati izuzetak, a nije tako, jer nije isto zdravstvo i javna preduzeća i državna uprava", rekao je Cvetić.

Povodom izjave ministra finansija Dušana Vujovića da je smanjenje plata investicija u budućnost, Cvetić je istakao da štednja u zdravstvu nije investicija u budućnost, nego investicija u dalje propadanje zdravstva, osipanje lekara, povećanje nezadovoljstva, snižavanje kvaliteta lečenja i, konačno, odlazak lekara.

"Naš rad, lečenje ljudi, jeste investicija u budućnost i prosveta je investicija u budućnost. Bojim se da će nam u maju ili junu ponovo reći da ni ovo smanjenje nije bilo dovoljno i da je potrebna još jedna investicija u budućnost", rekao je Cvetić.

Predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Zoran Savić rekao je da su plate u zdravstvu smanjene sa obrazloženjem da u budžetu nema para, dok istovremeno ima dodatnih 5,5 miliona evra za političke stranke.

"Minuli rad se ne priznaje zaposlenima u zdravstvu koji su radili u republikama bivše SFRJ, ali se taj isti minuli rad priznaje poslanicima koji su radili u državnim organima tih republika. Dokle će se zakoni selektivno primenjivati", upitao je Savić.

Naveo je da dugovi Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja, iz kojeg se isplaćuju plate, iznose milijardu evra i jedan deo toga je naplativ, a Vlada Srbije je očigledno nesposobna i ne preduzima ništa da se taj deo naplati.

"Kada bi Vlada naplatila deo duga, bilo bi dovoljno para i za plate i za investicije u bolnice. Procenjeni neto efekat smanjenja zarada iznosi 170 miliona evra godišnje, a dug prema Fondu je milijardu evra i 435 firmi državi duguje 400 miliona evra na osnovu neplaćenih doprinosa. Zašto država ne sprovodi zakon, jer su te firme obavezne da plate doprinose", rekao je Savić.

Savić je naveo i da je u zdravstvu zabranjeno zapošljavanje ali ima zapošljavanja u ministarstvima, agencijama i fondovima.

"Prema podacima Ministarstva finansija, samo je u junu zaposleno više od 3.700 ljudi. Zbog čega, da li je tamo obim poslova povećan? Obim poslova je povećan u zdravstvu, jer nema novog prijema, zaposleni rade mnogo više, a nagrađeni su smanjenjem plata od 10 odsto", rekao je Savić.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.