Štrajk radnika autobuske stanice u Leskovcu

Izvor: Blic, 29.Jul.2014, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk radnika autobuske stanice u Leskovcu

Sedamdesetak zaposlenih u Gradskoj autobuskoj stanici u Leskovcu (GAS) zatražilo je od gradskih vlasti strožu kontrolu prevoznika koji koriste divlja polazišta i stajališta umesto registrovanih perona.

Oni su na jednočasovnom štrajku upozorenja rekli da je zbog vanperonskih polazaka i prodaja autobuskih karata, preduzeće u finansijskim problemima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i blokirano sa oko 10 miliona dinara.

- Neki nas nazivaju parazitima, ali mi smo organizacija koja iz budžeta grada nije koristila ni dinar. Samo tražimo da nam osnivač omogući uslove za rad - kažu predstavnici štrajkača Svetlana Stojković, Miloš Goranović i Radiša Simonović.

Zahteva se i hitna deblokada računa, veće angažovanje inspekcije na terenu, kao i isplata tri i po zaostale zarade.

Račun je blokirala Poreska uprava zbog neplaćenih poreza i dopisnosa na zarade za 2013. godinu. Direktor Miroslav Kostić kaže da je zahtev za reprogram podnet krajem prošle godine, ali da nije prihvaćen.

- Obrazloženje je da zahtev nije dobro urađen, iako smo radili po instrukcijama Poreske uprave - kaže Kostić i dodaje da ta firma ima nenaplaćena potraživanja od 14,4 miliona dinara.

GAS je jedina autobuska stanica na jugu Srbije sa finansijskim problemom. U nezavidan položaj došla je kada je Skupština grada 2010. godine donela odluku da pet lokalnih prevoznika ne koristi stanične usluge. U međuvremenu su stanicu i peronsku prodaju karata počeli da izbegavaju i drugi autobuski prevoznici.

Štrajkači, koji su najavili generalni štrajk, tvrde da dnevno imaju preko 100 polazaka i ulazaka manje, koji se naplaćuju po 270 dinara.

U lokalnoj samopravi nam je nezvanično rečeno da grad ne može da utiče na rad Poreske uprave, a da će drugi zahtevi biti razmotreni. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je ranije izjavio da se neće pomagati "parazitska" preduzeća, da će GAS dugo biti u blokadi, te da će direktor stanice biti smenjen.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LE: Protest radnika GAS-a

Izvor: OkRadio.rs, 29.Jul.2014

Zaposleni Gradske autobuske stanice (GAS) u Leskovcu protestovali su zahtevajući od lokalnih vlasti pomoć pri deblokadi računa i stvaranje povoljnnog ambijenta za poslovanje. Oni su pojasnili da je GAS-u blokiran račun zbog prošlogodišnjeg duga za porez i doprinos na zarade zaposlenih, od oko...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.