Štrajk prosvetara, kome zvoni zvono?

Izvor: RTS, 22.Dec.2014, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk prosvetara, kome zvoni zvono?

Uprkos apelu nadležnih da prosvetni radnici štrajkuju u zakonskim okvirima - neke škole u Srbiji danas su ipak bile prazne, zbog odluke sindikata da na jedan dan obustave rad. Umesto toga - protesti u više gradova.

Glavni zahtevi sindikata su kolektivni ugovor, platni razredi, izuzeće od smanjenja plata i novi zakon o obrazovanju. Prema nepotpunim podacima sindikata - od 1.768 škola - oko 350 nije radilo.

Statistika nadležnih je drugačija, totalna ili delimična >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obustava rada bila je u 212 škola.

"I oni koji nisu članovi sindikata su u štrajku - to nije po zakonu, to je jedan vid građanske neposlušnosti", kaže Ostoja Jokanović iz OŠ Vuk Karadžić u Čačku.

U Rasinskom okrugu nije radila 21 škola, u Nišu u oko 30. Direktori između dve vatre, kažu, nije im bilo lako ovih dana, svaka odluka - izgledala im je kao pogrešna.

"Može da se posvađaju sa sindikatima ili da pokuša da uvede svađu u kolektiv ili da vodi školu u štrajk", kaže Aleksandar Veljković, direktor Elektrotehničke škole iz Niša.

Roditelji, čini se, sve manje strpljenja, pa i razumevanja.

"Kraj je školske godine i knjižice da li će to da se podeli videćemo, uopšte mi se ne sviđa", kaže jedan roditelj.

U Beogradu, međutim, većina škola radila je uobičajeno.

"Nema obustave, nema skraćivanja časova, što ne znači da ne podržavomo, ali su jedinstveni u tome da danas bude nastave što je svakao doboro za učenike i roditlje jer je kraj i polugodišta i kalendarske godine", kaže Zlatko Grušanović, iz OŠ Vuk Karadžić.

U većim gradovima - protesti na trgovima. Sa beogradskog - na trgu Nikole Pašića - i zaključak štrajkačkog odbora: Đaci na kraju ovog polugodišta neće dobiti knjižice.

"Sve ocene će biti zaključene u odeljenju, učenici će znati ocene, ali nećemo održati odeljenska veća, jer je to mesto gde se verifikuju ocene, i samim tim neće biti podeljene ni knjižice", kaže Dragan Matijević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Današnja obustava rada je bila nezakonita, kaže ministar prosvete, nauke itehnološkog razvoja Srđan Verbić i poručuje da će učenici dobiti ocene.

"Poziv na obustavu nastave je neodgovoran potez sindikata. Škola postoji zbog đaka. Tačka. Sve ono što narušava taj osnovni postulat zbog čaga mi uopšte imamo školu - nije nešto čime treba da se bavi škola. To znači da ne možemo da tolerišemo da bilo ko ne zaključi ocene", rekao je Verbić. 

Ministar ponovo podseća direktore na odgovornost koju imaju i upozorava ih da što pre nastave školsku godinu na najbolji mogući način, uključujući i brzu nadoknadu časova. S druge strane, sindikati najavljuju, da će i sutra biti skraćeni časovi.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Štrajk prosvetara, kome zvono zvoni?

Izvor: RTS, 22.Dec.2014

Uprkos apelu nadležnih da prosvetni radnici štrajkuju u zakonskim okvirima, neke škole u Srbiji danas su ipak bile prazne zbog odluke sindikata da na jedan dan obustave rad. Umesto toga, protesti u više gradova. ..Glavni zahtevi sindikata su kolektivni ugovor, platni razredi, izuzeće od smanjenja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.