Štrajk advokata u celoj Srbiji

Izvor: Danas, 17.Sep.2014, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk advokata u celoj Srbiji

Beograd - Advokati širom Srbije danas stupaju u štrajk, sve do ispunjenja uslova - promene poreske politike, vraćanja ovlašćenja koja su im oduzeta i data javnim beležnicima, ali i smene ministra pravde Srbije Nikole Selakovića zbog „neuspele reforme pravosuđa i predlaganja neustavnih zakona“.

- U subotu je u Beogradu održana konferencija advokata, bilo je više od 1.000 advokata iz cele Srbije. U nedelju je održana skupština Advokatske komore Srbije (AKS), >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << koja je uvažila preporuke i zaključke konferencije, a to je obustava rada dok se ne ispune naši uslovi, kaže za Danas predsednik AKS Dragoljub Đorđević. On dodaje da su pregovori sa Ministarstvom mogući i da su počeli juče.

- Na poziv Ministarstva pravde juče je komisija AKS bila na sastanku sa ovlašćenim predstavnicima ministarstva. Međutim, tema sastanka su bili samo porezi, a ne i druge dve stavke zbog kojih smo najavili protest. Zato od njega ne odustajemo, dok se ne ispune svi naši uslovi, ukazuje Đorđević.

Predsednik Advokatske komore Beograda, Slobodan Šoškić, koji je prisustvovao sastanku u Ministarstvu pravde, kaže za Danas da dogovor o porezima nije postignut i da je novi sastanak zakazan za naredni ponedeljak. Advokati su nezadovoljni višestrukim povećanjem poreza i traže da se porezi plaćaju po rešenjima za 2013. godinu. Kako navode, onima koji ga plaćaju paušalno nameti su veći i do 300 odsto.

Traže i smenu ministra Selakovića

Na skupštini AKS je ukazano da su ovlašćenjima koja su data javnim beležnici oduzeta prava advokatima na sačinjavanje ugovora - testamenata, ugovora o doživotnom izdržavanju, o raspodeli imovine za života i drugih. Time je, prema procenama advokata, njima oduzeto 25 odsto ranijih poslova. Davanje ovlašćenja javnim beležnicima je, kako su naveli, u suprotnosti sa Zakonom o advokaturi. To su neki od razloga zbog kojih su advokati zatražili smenu ministra pravde Nikole Selakovića. Beogradski advokati su štrajku su od 10. septembra, a danas će im se pridružiti i kolege širom Srbije.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Štrajk advokata do ispunjenja zahteva (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 17.Sep.2014

Advokati u Srbiji započeli su štrajk i neće se pojavljivati u sudovima, tužilaštvima i policiji. Njihovi zahtevi su izmene Zakona o javnim beležnicima, smanjenje poreza, ali i smena ministra pravde Nikole Selakovića zbog neuspele reforme pravosuđa, kaže predsednica Advokatske komore Niš. U...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.