Šteta da se ugasi Granit Peščar

Izvor: B92, 27.Jul.2014, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šteta da se ugasi Granit Peščar"

Ljig -- Ministar za rad Aleksandar Vulin poručio je da je šteta da se ugasi Granit Peščar i da je država tu da pomogne a da sindikati i poslodavci treba da sarađuju.

Vulin je to izjavio u Ljigu posle razgovara sa predstavnicima uprave i sindikata preduzeća "Granit Peščar" koji su u petak prekinuli štrajk zbog neisplaćenih zarada.

Zaposleni u građevinskom preduzeću "Granit Peščar" prekinuli su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štrajk koji je počeo 24. juna nakon što je dogovoreno da se do kraja avgusta isplate majska i junska plata kao i 20 odsto putnih troškova i dnevnica u zemlji.

Direktor tog preduzeća Zoran Radivojević rekao je da plate zaostaju zbog lošeg poslovanja firme u prethodnom periodu do kojeg je došlo zbog krize u građevinskoj industriji, ali i poplava. "Redovno isplaćivanje zarada zavisi od poslovanja, mi smo firma koja mora da proizvede, ali i proda, kad budemo u velikom plusu ispalćivaćemo i veće plate", rekao je Radivojević. Prema njegovim rečima, račun preduzeća je u blokadi od 15. januara, to preduzeće ima i velike obaveze, a otežana su i potraživanja pogotovo od firmi koje su u restrukturiranju. "Ipak kad firma radi sve je mnogo lakše", zaključio je Radivojević.

Vulin je nakon sastanka rekao novinarima da sindikati i poslodavci nisu zaraćene strane i da treba da rade na zajedničku dobrobit, jer su na jednom zadatku i zahvalio predstavnicima tog preduzeća što razumeju jedni druge.

"Ne bi bilo dobro da se ovo preduzeće sada ugasi, jer 198 porodica živi od njega i ima razloga da se nada sigurnijim vremenima", rekao je Vulin.

On je istakao da će dogovor koji je postignut i ispuniti i da je država tu da to garantuje. "Država je tu da pomogne, a ne da kažnjava i zatvara", rekao je Vulin.

Predstavnica sindikalne organizacije Vesna Ivanović rekla je novinarima da je dogovoreno da radnici prime aprilsku platu do 10. avgusta, a do kraja tog meseca i majsku, kao i zaostale putne troškove i dnevnice.

"Dobili smo garanciju da će dogovor biti ispunjen i verujemo u to", rekla je Ivanović, ističući da su radnici već u petak prekinuli štrajk.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.