Sirijci štrajkuju glađu u Atini

Izvor: B92, 25.Nov.2014, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijci štrajkuju glađu u Atini

Više od 200 Sirijaca, koji su našli utočište u Grčkoj bežeći od sukoba u svojoj domovini, stupili su ispred grčkog parlamenta u Atini u štrajk glađu.

Oni zahtevajuju od vlade da im izda privremene radne dozvole i prebivalište, a još prošle nedelje počeli da se skupljaju na glavnom atinskom trgu, žaleći se da su izbeglice primorane da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "na crno" plaćaju mnogo veće kirije da bi živeli u, kako kažu, bednim stanovima u Atini.

"Ljudi žive u lošim uslovima. Dobili smo privremena putna dokumenta, ali nigde ne možemo da idemo. Ne možemo da radimo, idemo u bolnicu, ili iznajmimo mesto za stanovanje", izjavio je Haldun Fadel (31), koji je došao iz Damaska.

Sirijci, koji su stupili u štrajk glađu, naveli su da će samo da jedu šećer. Nekoliko desetina njih je usta prelepilo selotejpom, ostavivši ispred sebe tanke kriške hleba.

"Za neki stan koji košta 250 evra mesečno, mi moramo da platimo 1.000 evra", rekao je Fadel, prenela je agencija AP.

U nedelju je demonstrante posetila regionalni guverner rena Duru koja je obećala da će kontaktirati predstavnike crkve i vlade da bi se obezbedio privremeni smeštaj za sirijske izbeglice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.