Sindikati: Štrajkuje oko 1.500 škola

Izvor: Radio 021, 25.Feb.2016, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati: Štrajkuje oko 1.500 škola

Štrajk upozorenja danas je organizovan u oko 1.500 škola u kojima nije održan prvi čas u prepodnevnoj smeni, saopštila su četiri sindikata prosvete. Sa druge strane, prema podacima Ministarstva prosvete štrajkuje se u 302 osnovne škole i 151 srednjoj školi.

Predstavnici tri reprezentativna sindikata SRPS, SOS i GSPRS "Nezavisnost" rekli su da je oko 1.000 škola učestvovalo u štrajku i da će se predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sindikata prosvete u ponedeljak sastati sa premijerom Srbije od koga očekuju da čuju koji od njihovih zahteva se može ispuniti. Predstavnici četvrtog reprezentativnog sindikata, USPRS, odvojeno su saopštili da je još 512 škola učestvovalo u štrajku danas pre podne.

Predsednik Sindikata obrazovanja u prosveti (SOS) Branislav Pavlović naveo je da je osnovni razlog za štrajk nesprovođenje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja u prosveti, potpisanog prošle godine. "Sve što je u tom sporazumu potpisano ništa nije ispunjeno, ako se ne računa onih bednih 7.000 koje su dobili svi zaposleni u prosveti", naveo je on.

Prema njegovim rečima, cilj štrajka upozorenja je da se popravi položaj zaposlenih u prosveti koji je izuzetno nizak i da se dovede na nivo pre smanjenja plata. Pavlović je kazao da bi u 2016. godini ukupno povećanje u prosveti iznosilo 12,5 ako bi se uvažili zahtevi sindikata. "To bi bilo ukupno povećanje za celu godinu, a samo da bi se dostigao nivo od pre smanjenja plata treba 11, 1 odsto da se povećaju plate. Što znači da mi ne tražimo ništa posebno", kazao je on.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kazao je da je obećano da će postojati jedinstveni platni razredi i ista cena rada. "Međutim, sada cena rada neće biti ista kao u ostalim delatnostima. Cena rada će biti onoliko koliko je ta delatnost dobila para od budžeta. Znači ove godine za obrazovanje smo dobili tri milijarde manje", kazao je on i dodao da para u budžetu za prosvetu nema.

Brajković je naveo da je Zakonom o platama u javnom sektoru napravljena "improvizacija platnih razreda" i da su time ispunjene samo obaveze prema MMF-u. On je najavio je i da će sindikati tužiti sudu Vladu Srbije jer nije ispunila preuzete obaveze iz ranije potpisanog Sporazuma.

Brajković je kazao i da će ako ne budu ispunjeni zahtevi sindikata biti održavani protesti po gradovima Srbije.

Autor: Tanjug, Beta
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.