Selaković: Advokatska komora krši Ustav

Izvor: RTS, 23.Sep.2014, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Advokatska komora krši Ustav

Ministar pravde Nikola Selaković pozvao je Advokatsku komoru Srbije da stavi van snage Uputstvo prema kojem advokati moraju da štrajkuju pod pretnjom disciplinskim sankcijama i isključenjem iz advokature. Uputstvom se, poručuje ministar, krši Ustav Srbije i niz zakona.

Dopis ministra Selakovića upućen predsedniku AKS Dragoljubu Đorđeviću objavljen je i na sajtu Ministarstva.

"Ministarstvo pravde predlaže AKS da u roku od 48 časova od prijema ovog akta, stavi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << van snage Uputstvo za postupanje advokata tokom protesta upozorenja sa obustavom rada, stoga što je protivno Ustavu i zakonu", navodi se u dopisu.

Ako AKS ne postupi po predlogu u ostavljenom roku, Ministarstvo pravde je dužno da postupi u skladu sa odredbama Zakona o državnoj upravi i da predloži Vladi donošenje rešenja kojim se Uputstvo obustavlja od izvršenja i da pokrene postupak za ocenu njegove ustavnosti i zakonitosti, dodaje se u dopisu.

Spornim uputstvom AKS od 13. septembra, advokatima je za vreme obustave rada koja je u celoj Srbiji počela 17. septembra, zabranjeno da dolaze na suđenja, u tužilaštvo radi istražnih postupaka i postupaka pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici, a neće odlaziti u policiju u pretkrivičnim postupcima.

Advokati su dužni jedino da podnose tužbe, žalbe i druga pismena kod kojih bi propuštanje roka rezultiralo gubitkom prava.

Takođe, mogu da pristupe na sednicu veća apelacionih sudova povodom žalbe u krivičnom postupku, na raspravu pred drugostepenim sudovima povodom žalbe u parničnom postupku i na raspravu povodom tužbe u Upravnom sporu.

Nepoštovanje navedenih uputstava smatra se "težom povredom dužnosti advokata", za koju može da se izrekne novčana kazna ili brisanje advokata iz imenika.

Ministar je ocenio da su Uputstvom grubo i višestruko povređeni Ustav i zakoni Republike Srbije jer je, kako je naveo, AKS dala sebi za pravo da advokatima koji ne učestvuju u štrajku zapreti zabranom prava na bavljenje advokaturom, čime im je nametnuta obaveza da učestvuju u štrajku.

Podsetio da Ustav garantuje pravo na štrajk što, pored ostalog, znači i da je svako slobodan da odluči da li će štrajkovati ili neće i da nikom ne može biti nametnuta obaveza da štrajkuje.

Zakon o štrajku takođe propisuje da zaposleni slobodno odlučuju o svom učešću u štrajku, kao i da "štrajkački odbor i zaposleni koji učestvuju u štrajku ne smeju sprečavati zaposlene koji ne učestvuju u štrajku da rade", navodi se u u dopisu ministra pravde.

Selaković je podsetio da se istim zakonom propisuje da fizičko lice koje drugog sprečava da radi za vreme štrajka, kažnjava gubitkom posla.

Prema Zakonu o advokaturi, AKS je nadležna da vrši javna ovlašćenja i poslove od opšteg interesa, odnosno advokatura ne deluje samo u svom interesu, već i u interesu građana i interesu cele države i ostvarivanja pravnog poretka, napominje se u tom aktu.

"Pokušaj AKS da neko vreme ukine advokaturu u Srbiji, direktno je suprotan razlozima zbog kojih Advokatska komora postoji i predstavlja negiranje javnih ovlašćenja i ostvarenja opštih interesa zbog kojih je komora osnovana", naveo je ministar pravde.

Selaković podseća i da Ustav Republike Srbije propisuje niz prava okrivljenih na branioca u krivičnom postupku, te da AKS pokušajem da ukine advokaturu na neko vreme uskraćuje građanima pravo na odbranu, a u ustavni i pravni poredak unosi neravnotežu na štetu građana.

Protest "Grupe nezadovoljnih advokata"

Grupa nezadovoljnih advokata saopštila je da želi da radi i zaradi za život i račune, ali da ne sme jer im preti isključenje iz advokatskih komora.

"Mi hoćemo natrag u sudnicu, ali ne znamo kako", navodi se u pored ostalog u dopisu "Grupe nezadovoljnih advokata", koji objašnjavaju da ne smeju da se potpišu imenom i prezimenom upravo zbog pretnji disciplinskim sankcijama i brisanjem iz imenika komore advokata.

"Pojedinci koji predstavljaju nas advokate u ovoj već napaćenoj zemlji, misle samo na sebe i svoj interes, kao da nas država sama nije već oštetila onim nenormalnim porezom, pa sad moraju i oni da pridodaju", navodi se u saopštenju i ističe da i taj porez neko mora da plati.

Međutim, ova grupa navodi da ne zna kako će to da učini kada niti država smanjuje porez, niti advokati rade.

Podseća se i da je advokatura štrajkovala početkom leta, da tokom leta nije radila zbog sudijskih ferija i sad opet štrajakuje advokatura.

"Ima nas dosta koji bismo sutra krenuli sa klijentom u sud na ročište, ali ne smemo. Svi smo u strahu, da ne izgubimo dozvolu za rad", navodi se u saopštenju i napominje da ljude koji predstavljaju advokaturu "tek ne zanima kako ćemo račun za struju da platimo".

Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, a nedelju dana kasnije pridružili su im se advokati iz cele Srbije. Oni zahtevaju rešavanje pitanja paušalnog oporezivanja, ali i stavljanje van snage pojedinih odredbi Zakona o javnom beležništvu i Zakon o prometu nepokretnosti.

Prethodnih dana bilo je primera isključenja advokata iz Komora koji nisu poštovali dato Uputstvo i pružali su pravnu pomoć građanima u postupcima pred državnim organima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DAO IM ROK OD 48 ČASOVA: Selaković pozvao advokate da Uputstvo u štrajku stave van snage!

Izvor: Kurir, 23.Sep.2014

Ministarstvo pravde predlaže AKS da u roku od 48 časova, od prijema ovog akta, stavi van snage Uputstvo za postupanje advokata tokom protesta upozorenja sa obustavom rada.., stoga što je protivno Ustavu i zakonu, navodi se u dopisu Selakovića upućem predsedniku AKS Dragoljubu Đorđeviću..BEOGRAD...

Nastavak na Kurir...

Ministrov ultimatum advokatima

Izvor: Politika, 24.Sep.2014, 09:21

Selaković predložio da se u roku od 48 sati stavi van snage uputstvo o obustavi rada advokata, u protivnom će reagovati Vlada Srbije i Ustavni sud. – Oglasili se advokati koji žele da rade, a primorani su na štrajk..U Advokatsku komoru Srbije juče ujutru stigao je dopis ministra pravde Nikole...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.