ŠTRAJK U PIO FONDU: Isplata martovskih penzija po planu

Izvor: Kurir, 08.Apr.2014, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTRAJK U PIO FONDU: Isplata martovskih penzija po planu

BEOGRAD - Republički fond za penzijsko i invalidsko odsiguranje (PIO) saopštio je da štrajk zaposlenih u tom fondu, koji je počeo danas, neće uticati na isplatu martovskih penzija.

Kako je rečeno u PIO fondu, isplata prvog dela martovskih penzija, na tekuće račune počeće 10. aprila, a od 11. aprila na kućne adrese.

U Fondu PIO su kazali da je obaveza rukovodstva da obezbedi minimum procesa rada, od 30 odsto ukupno zaposlenih na određenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << poslovima, izuzimajući grupu poslova koji se moraju obavljati bez ikakvog zastoja.

Osim isplata penzija, obavljaće se i poslovi medicinskog veštačenja, kao i ostali poslovi čijim odlaganjem bi se ugrozilo nečije zdravlje ili nanela materijalna šteta pojedincu ili Fondu.

Na šalterima filijala, kako su kazali, primaće se zahtevi za ostvarivanje prava i donosiće se rešenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, ali u smanjenom obimu.Povod za današnju obustavu rada u Fondu PIO kako su kazali u toj instituciji je smanjenje plata do 30 odsto po preporuci Državne revizorske institucije.Kako su istakli u PIO fondu, prosečna plata zaposlenih u martu iznosila je 53.769 dinara, a aprilska će biti 39.000 dinara, što je kako su naglasili ispod republičkog proseka.

Naveli su da Vlada Srbije nije prihvatila predlog rukovodstva i Sindikata Fonda, da potpiše izmenjenu Uredbu o koeficijentima i omogući zaposlenima u Fondu da ne smanjuju plate do donošenja najavljenog zakona o platnim razredima u javnom sektoru kojim će plate u javnom sektoru biti regulisane na jedinstven način.Dodali su i da rukovodstvo Fonda PIO razume motive zaposlenih, ali da ne opravdava obustavu rada kao način sindikalne borbe.

Prema podacioma sa sajta PIO fonda(www.pio.rs) mesečna neto plata direktora Fonda u junu 2013. bila je 156.067, zamenika direktora Fonda bila je 133.320 dinara, direktora sektora u Direkciji 113.775, dok je plata samostalnog stručno saradnika u Direkciji bila 57.628 dinara, a višeg referenta 29.960 dinara.
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Isplata penzije,   Penzija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.