Rudari stupaju u štrajk, sutra sa ministrom

Izvor: B92, 10.Feb.2016, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudari stupaju u štrajk, sutra sa ministrom

Resavica -- Predstavnici Sindikata radnika Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica doneli su odluku o stupanju u štrajk.

Oni će se sutra u Beogradu sastati sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem nakon odluke o štrajku, izjavio je predsednik Sindikata JP PEU Nebojša Milenković.

Glavni odbor Sindikata JP PEU Resavica doneo je odluku o stupanju u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štrajk upozorenja od sutra, zbog neispunjenih zahteva Sindikata o isporuci uglja Elektroprivredi Srbije (EPS), dogovorenih sa ministrom Antićem i predstavnicima EPS-a 22. januara u Beogradu, rekao je Milenković, koji je i predsednik Sstrajkačkog odbora.

Sindikat JP PEU je danas formirao Sstrajkački odbor, koji čine predsednici sindikata svih devet rudnika u sastavu preduzeća.

U Odluci o štrajku stoji da je reč o "odmrzavanju štrajka koji je bio zakazan polovinom januara, pa zamrznut 22.januara, posle sastanka sa ministrom Antićem".

Sidikat zahteva "plasman uglja prema Termoelektranama EPS, status preduzeća posle 31.maja i najavu reorganizacije, isplatu nadoknada za smenski rad rudara, uplatu doprinosa za penzioni staž za 2011. i sedam meseci 2012.godine, prijem jamskih radnika (rudara) koji rade duže od dve godine u radni odnos na neodređeno vreme i izradu socijalnog programa na osnovu člana 74 Kolektivnog ugovora JP PEU".

"Štrajk će početi sutra, jednosatnom obustavom rada, na početku svake smene, a 19. februara biće organizovan veliki protestni skup u Senjskom rudniku, zbog teškog stanja u JP PEU", stoji u odluci sindikata.

Na sastanku sa ministrom Antićem 22. januara, sindikati kažu da su dogovorili početak isporuke uglja TE EPS-a od 1.februara, "u kontinuitetu bez prekida, 250.000 tona", ali naglašavaju da to "još nije krenulo".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Resavica isporučuje ugalj EPS-u sledeće nedelje

Izvor: B92, 11.Feb.2016, 16:52

Dogovoreno je da sledećeg četvrtka Vlada Srbije usvoji program poslovanja EPS-a i da u petak krene isporuka uglja iz Resavice u EPS...Na sastanku rukovodstva Elektroprivrede Srbije, Preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, sindikata i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića dogovoreno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.