Radnici Zastave INPRO nastavljaju štrajk

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2016, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Zastave INPRO nastavljaju štrajk

Oko 20 invalida rada iz preduzeća "Zastava INPRO" nastaviće štrajk glađu jer danas nisu postigli dogovor sa predstavnicima vlasti.

Sastanak Štrajkačkog odbora sa predstavnicima Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva privrede trajao je danas više od četiri sata.

Predsednik Štrajkačkog odbora Stevan Pušonja rekao je agenciji Beta da "ništa nije rešeno" i da su štrajkači odlučili da nastave štrajk koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su počeli 11. oktobra, pre svega, jer od predstavnika ministarstava nisu dobili garancije da neće ostati bez posla kao tehnološki višak.

"Rečeno nam je da Protokol iz 2011. godine više ne važi i nemamo zaštitu kao radnici sa invaliditetom koji su preuzeti iz Zastava automobila, ponuđen nam je isti socijalni program kao i za ostale radnike", rekao je Pušonja.

On je dodao da je štrajkačima predloženo da jedna plata bude isplaćena do narednog utorka, a preostale dve trećine zarade za avgust u roku od 15 do 30 dana.

"Mi smo tražili i preispitivanje poslovanja preduzeća i postupka privatizacije dela fabrike, ali su nas tu uputili na privatne tužbe. Očekivali smo da se provere invalidska rešenja radnika u fabrici, ali su od nas tražili da im dostavimo spiskove, rekli su takođe da će biti provereno da li je umanjenje zarada za 10 odsto radnicima sa invaliditetom bilo legalno", rekao je Pušonja.

On je potvrdio da je posle ostavke koju je prošlog petka na funkciju direktora podneo Branko Veljović, za vršioca dužnosti direktora fabrike "Zastava INPRO" imenovan inženjer iz preduzeća Milenko Betulić.

Štrajk glađu počelo je 28 radnika sa invaliditetom od ukupno 132 zaposlenih u Zastava INPRO. Pre dva dana protest su radikalizovali odbijanjem da uzimaju redovne terapije, a dvojica štrajkača su u međuvremenu otišla na bolničko lečenje, dok je jedna žena prebačena na kućno lečenje.

Nekoliko radnika je zbog teškog zdravstvenog stanja prekinulo štrajk glađu.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.