Radnici »Kosmosa« stupili u štrajk

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Dec.2014, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici »Kosmosa« stupili u štrajk

BANJALUKA - Radnici nekadašnjeg giganta namjenske industrije, Vazduhoplovno-remontnog zavoda "Kosmos" Banjaluka, započeli su danas štrajk jer im ovo preduzeće duguje 14 plata, neuplaćene doprinose i druga dugovanja iz prethodnih nekoliko godina.

U štrajku učestvuje više od polovine radnika, koji su Upravi preduzeća postavili rok do kraja ove godine da im isplati tri plate iz 2013. godine, dijelove plata iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 2011. i 2012. godine, te zaostale dnevnice i doprinose.

Željko Nikolić, predsjednik nove Sindikalne organizacije banjalučkog "Kosmosa", rekao je da su dobili rješenje o reprezentativnosti ovog sindikata. Kako je naveo, radni staž im nije povezan od 2007. godine, imaju veliki problem sa socijalnim osiguranjem, pa se ljudi ne mogu liječiti. On je rekao da su danas dobili stav Uprave preduzeća, te da im je direktor rekao da su "neke naplaćene pare na putu i da će možda doći najdalje do četvrtka, 25. decembra".

"Rekao je da će isplatiti dvije plate, a da ostale ne može, te da će penzionerima kojima nije, povezati radni staž i otpremiti ih u penziju", kazao je Nikolić i dodao da je Štrajkački odbor, uz saglasnost radnika, donio odluku da štrajkuju do ispunjenja njihovih zahtjeva, jer nisu dobili snažna obećanja Uprave. Inače, "Nezavisne" su još polovinom novembra upozorile na teško stanje u ovom preduzeću, kada su nam ogorčeni radnici ispričali probleme s kojima se susreću.

Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo uspjeli stupiti u kontakt s Upravom preduzeća, jer nam se direktor Dragan Ilić nije javljao na telefon.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.