Prosvetarima manje plate zbog štrajka!

Izvor: Kurir, 28.Feb.2015, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetarima manje plate zbog štrajka!

BEOGRAD - Nastavnicima i svim zaposlenima u školama koji su u zakonskom štrajku biće umanjena zarada od 19. februara, odnosno neće imati pravo na punu platu za vreme provedeno u štrajku, tvrde članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

To je, kako je rečeno, navedeno u dopisu Ministarstva prosvete od 25. februara koji je prosleđen načelnicima školskih uprava i direktorima škola.

- Zaposleni za period proveden u štrajku imaju pravo na srazmeran >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << deo zarade shodno vremenu provedenom na radu, odnosno nemaju pravo na zaradu za vreme provedeno u štrajku - piše u dopisu koji su sindikati juče dali na uvid.

U Uniji procenjuju da je trenutno u štrajku, koji traje četvrti mesec, oko 50.000 zaposlenih i navode podatak da je trenutno u protestu oko 700 škola.

Unija je nezadovoljna i pitaju se zašto ih ministar ne poziva da potpišu poseban kolektivni ugovor (PKU) uz davanje dodatnih garancija u vezi s materijalnim položajem zaposlenih.

Portparol Unije Jasna Janković smatra da ministar Srđan Verbić nema pravo da ne dozvoli potpisivanje PKU Uniji i Sindikatu radnika u prosveti Srbije (SRPS), uz ocenu da je takvo ponašanje diskriminatorno, protivustavno i protivzakonito.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.