Prosvetari nastavljaju štrajk

Izvor: Mondo, 26.Jan.2015, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari nastavljaju štrajk

Vlada ponudila kolektivni ugovor posle prekida štrajka, sindikati odbili, traže prvo potpisivanje ugovora.

Foto: MONDO, Lana Stošić

Potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Miodrag Sokić izjavio je danas da prosvetari nastavljaju protest, jer Ministarstvo prosvete insistira da se pre posebnog kolektivnog ugovora potpiše sporazum o prekidu štrajka.

Kako je Sokić naveo za agenciju Beta, na sastanku sa predstavnicima Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << prosvete, nauke i tehnološkog razvoja održanom danas u Beogradu, predstavnici sindikata insistirali su da se potpiše poseban kolektivni ugovor koji je usaglašen.

"Mi smo insistirali da se potpiše poseban kolektivni ugovor koji opet mora da ide u Vladu Srbije, a Ministarstvo insistira da kolektivni ugovor bude potpisan nakon potpisivanja sporazuma o prekidu štrajka, što mi nismo prihvatili", rekao je Sokić.

On je dodao da su prosvetari i predložili formiranje radne grupe "koja će raditi na iznalaženju načina da se finansijski pomognu radnici", sa čime je Ministarstvo saglasno, ali da nije određen nikakav rok u kome bi grupa bila formirana.

Prema njegovim rečima, prosvetni radnici u Srbiji nastaviće sa štrajkom, a za sutra, 27. januar na dan školske slave najavljen je "Veliki svetosavski pohod prosvetara" kroz Beograd.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije podsećaju da 29. januara prestaju da važe svi kolektivni ugovori, pa je sindikatima zato stalo da taj dokument bude potpisan što pre.

"Insistiranje Ministarava prosvete da se i Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka potpišu istovremeno usporava tok pregovora", navedeno je u saopštenju Unije.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.