Potrebna pomoć međunarodne zajednice u rešavanju izbegličke krize

Izvor: RTS, 27.Jul.2016, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebna pomoć međunarodne zajednice u rešavanju izbegličke krize

Balkanska izbeglička ruta nije zatvorena i to je važno da se kaže, rekao je državni sekretar u Ministartsvu rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite Nenad Ivanišević.
Nenad Ivanišević, koji je sinoć sa ministrom Aleksandrom Vulinom bio na Horgošu, kaže da tamo i dalje izbeglice štrajkuju glađu bez izgleda za uspeh tog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << štrajka.

"Mi smo jedina Vlada koja ide i razgovara sa migrantima na celoj ruti. Zamolili smo ih da dođu u prihvatne centre. Mađarska granica je hermetički zatvorena", dodao je Ivanišević.
Kako kaže, reč je o ljudima koji su u potpunom očaju i koji su loše informisani.
"Ono što jeste važno, kada se oni stvarno uvere da ne mogu da uđu u Mađarsku, očekujemo da će ući u azilnu proceduru i da će krenuti legalnim tokovima", rekao je Ivanišević.
Poručio je da Srbija obezbeđuje sve što je neophodno da bi ljudi imali medicinsku pomoć. Kaže da službe Hitne pomoći iz Kanjiće i Subotice brzo reaguju.
Ivanišević dodaje da su migranti na Horgošu uglavnom muškarci koji ne žele da se pomere i koji dva dana sede tamo. Navodi da će predstavnici Srbije i sutra razgovarati s njima.
"Hoćemo da kažemo i međunarodnoj javnosti da oni nisu pali s neba i da balkanska ruta nije zatvorena. Hoćemo da sa međunarodnom zajednicom jasno porazgovaramo o tome kako ovo dovesti u legalne tokove i apelujemo na pomoć kolega iz EU", rekao je Ivanišević.
Najavio je da će biti usvojen i dokument koji će sadržati potrebe Srbije u izbegličkoj krizi i koji će biti poslat donatorima sa zahtevom da se uključe u rešenje tog pitanja.
Govoreći o zajedničkim patrolama Vojske i policije koje obezbeđuju državnu granicu, Ivanišević kaže da princip nije da u Srbiju ne može da se uđe već da ne može ilegalno da se uđe.
Kaže da akcija ima za cilj da izbeglice dođu na legalne prelaze i da im ne trebaju krijumčari.
Nenad Ivanišević je istakao da svaki deveti građanin Srbije ima neko izbegličko iskustvo i da Srbija, nažalost, dobro razume šta je izbeglištvo.
"Ja se nadam da Srbija svoj stav prema izbeglicama neće promeniti", rekao je Ivanišević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mađarska granica hermetički zatvorena, migranti čekaju

Izvor: N1 televizija, 27.Jul.2016

Oko 100 migranata, uglavnom muškaraca i dale štrajkuje glađu u Horgošu, blizu granice sa Mađarskom, rekao je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević...Posle obilaska izbeglica koji na Horgošu štrajkuju glađu, Ivanišević je za...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.