Izvor: Politika, 21.Dec.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpuna obustava nastave u školama

Ovakav štrajk nije po zakonu: u slučaju da danas ne bude časova, direktor škole mora da pokrene disciplinski postupak, predviđena sankcija je – otkaz

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti, koji štrajkuju duže od šest nedelja, obustaviće nastavu u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Nezadovoljni smanjenjem plata i stanjem u obrazovanju, prosvetari će u podne izaći >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na ulice u svim većim gradovima, a u Beogradu će od Trga Nikole Pašića krenuti u šetnju do zgrade Vlade i Ministarstva prosvete.

U školama je od 17. novembra zvono zvonilo posle 30 minuta od početka časa, što je zakonski minimum za održavanje nastave. Pošto sindikati nisu zadovoljni tokom pregovora s Vladom, odlučili su da na kraju polugodišta dodatno iskomplikuju situaciju sa ocenama i potpuno obustave rad, iako svesni da ovakav vid protesta nije po zakonu i da će biti učenika koji će biti oštećeni zbog ovakvog kraja polugodišta.

I zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da, iako su zahtevi prosvetnih radnika opravdani, borba za njihovo ostvarivanje ne sme da nanese štetu učenicima.

Sličan stav imaju i roditelji, a najviše su zabrinuti učenici u Vojvodini, koji na zimski raspust odlaze ranije nego đaci u ostatku Srbije. Roditelji koji su se javljali našoj redakciji, navedimo primer majke iz Novog Sada, rekli su da su im deca u petak imala pismeni iz matematike, a da ocene neće ni saznati jer će danas biti obustava nastave, a sutra kraj polugodišta, što znači da učenici neće imati prilike da poprave ocene koje su već dobijali na problematičan način u poslednja dva meseca.

U Ministarstvu prosvete kažu da će sva odgovornost za obustavu rada biti u rukama direktora škola. Naime, štrajk prosvete, kao delatnosti od javnog interesa, regulisan je Zakonom o štrajku, kao i zakonima o osnovnom i srednjem obrazovanju i u sva tri slučaja predviđa kao sankciju prestanak radnog odnosa. Direktori škola, dakle, dužni su da u dogovoru sa štrajkačkim odborom obezbede minimum procesa rada, što podrazumeva čas od 30 minuta u dnevnom rasporedu. U slučaju da to nije dogovoreno, direktori će biti dužni da pokrenu disciplinske postupke.

Prema Zakonu o štrajku, potpuna obustava rada je povreda radne dužnosti za koju se može izreći novčana kazna od 40.000 do 50.000 dinara ili prestanak radnog odnosa. Zakoni o osnovnom i o srednjem obrazovanju kao jedinu sankciju za neposlušne nastavnike predviđaju otkaz.

Čelnici sindikata ne haju mnogo za posledice koje bi njihovo članstvo moglo da ima.

– Odlučili smo se za radikalizaciju štrajka, jer smatramo da su pregovori sa Ministarstvom prosvete oko štrajkačkih zahteva zapali u debeo ćorsokak i nadamo se da ćemo na ovaj način osvežiti pregovore – kazao je Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

– Planiramo da tokom nedelje donesemo odluku da se prvo polugodište ne završi, odnosno da se ne održe sednice odeljenskih veća i na taj način đacima zvanično ne verifikuje postignuti uspeh, ali će oni biti upoznati sa ocenama koje su zaključene. To je poruka za Ministarstvo prosvete da mora da se bavi obrazovanjem, da mora da vodi računa da ono bude kvalitetno, a ne da se bori protiv prosvetnih radnika – rekao je Matijević.

Četiri sindikata tvrde da u štrajku učestvuje 75 odsto zaposlenih u prosveti i više od 1.000 škola. Oni tražeda nastavnici budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru dok se ne urade platni razredi, novi kolektivni ugovor i da ostanu jubilarne nagrade i dnevnice.

U sredu je Ministarstvo prosvete saopštilo da se Odbor za pregovore o Posebnom kolektivnom ugovoru zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, koji predstavljaju četiri reprezentativna sindikata prosvete, saglasio sa tekstom kolektivnog ugovora koji je predložilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Posebni kolektivni ugovor biće potpisan po pristizanju mišljenja relevantnih vladinih institucija, što je uobičajena procedura.

Sindikati su, međutim, odgovorili da nikakav dogovor nije postignut, da će sačekati da stigne i potpis ministra finansija i da je ovo bio smo jedan od zahteva, tako da se štrajk nastavlja, ovog puta potpunom obustavom rada.

Oni podsećaju i da je, posle ovog smanjenja, prosečna plata u prosveti manja od 39.000, dok su ostale plate u javnom sektoru u proseku 70.000 dinara.

S. Gucijan

objavljeno: 22.12.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

APATINSKI PROSVETARI NEĆE OBUSTAVITI NASTAVU

Izvor: Radio Dunav, 21.Dec.2014

Posle četiri nedelje skraćenih časova u osnovnim i srednjim školama, četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti najavili  su da radikalizuju štrajk jednodnevnom obustavom rada 22. decembra. Oni su najavili i protestni skup ispred Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, a ukoliko ni to...

Nastavak na Radio Dunav...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.