Ponovo stari sukobi: Ko je zakonit predstavnik advokata?

Izvor: N1 televizija, 24.Maj.2016, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo stari sukobi: Ko je zakonit predstavnik advokata?

U Srbiji je štrajk advokata trajao je duže od četiri meseca, ali je toliko trajala i njihova sloga. Odmah su se rasplamsali stari sukobi, koji su i doveli do toga da sudovi presuđuju da li su predstavnici strukovnih udruženja na tim funkcijama legalno ili ne.

Apelacioni sud u Beogradu poništio je sve odluke s poslednje Izborne skupštine Advokatske komore Srbije održane pre četiri godine.

Rukovodstvo Advokatske komore Srbije nije izabrano na legalan način, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pa samim tim, funkcioneri komore, ali i skoro svi njeni organi upravljanja, ne bi smeli da vrše svoje funkcije. To proizilazi iz presude Apelacionog suda, kojom su poništene sve oduke sa izborne skupštine te komore održane pre četiri godine.

"Mi smo danas u situaciji da ne postoji ni predsednik i ni potpredsednik ni disciplinski ni nadzorni organi o poslovanju komore itd. Odnosno ne postoji nista osim dela UO koji ima legitimitet i legalitet za obavljanje poslova", kaže Srđan Sikimić iz Advokatske komore Vojvodine.

"Ta presuda je na neki način prilično besmislena, jer celom UO i rukovodstvu AKS mandat je istekao 12. februara ove godine. Predsednik AKB Šoškić ima pravosnažnu presudu po kojoj već tri godine nije predsednik, a eno ga još uvek se predstavlja kao predsednik", navodi Dragoljub Đorđević iz Advokatske komore Srbije.

Na postupku pred sudom inisistirali su predstavnici Advokatskih komora Beograda i Vojvodine. Kažu da presuda ne podrazumeva i ponišavanje svih odluka donetih u protekle četiri godine, već ukazuje da je ta komora obezglavljena i da je pod hitno potrebno organizovati izbornu skupštinu.

"Sve komore su sprovele izborne skupštine, osim Beogradske, i od tih delegata može da se dobije kvorum, većina u skupštini, i mogu da se izaberu organi, a beogradski delegati, koji bi s jeseni, u novembru, bili izabrani, oni se tada priključuju postojećim delegatima i nastavljaju da rade u punom sastavu", kaže Slobodan Šoškić iz Advokatske komore Beograd.

"To bi značilo da nijedan jedini advokat iz Beograda, a njih je skoro 50 odsto u Srbiji, neće biti ni u jednom organu AKS. Šta mislite o tome? Pa to je bogohulno", navodi Đorđević.

I dok predstavnici beogradskih i vojvođanskih advokata tvrde da Dragoljub Đorđević vrši krivično delo predstavljajući se i dalje kao predsednik srpske komore, on im odgovara da primenjuje Statut, koji  kaže - do izbora novog predsednika, tu funkciju obavlja prethodni, a to je opet Đorđević, koji je i u prethodnom mandatu vršio tu funkciju.

Dve strane različito tumače skoro sve aspekte presude i obaveza koje ona nameće. Od toga čije imenovanje je nelegalno, ko može i na koji način da upravlja komorom, kao i koji je put za izbore rukovodstva i organa komore. Za sada je poznato da će se Upravni odbor Advokatske komore Srbije sastati početkom juna kako bi pripremio održavanje izborne skupštine pre kraja godine, dok je skupština Advokatske komore Beograda zakazana za 17. septembar.

Detaljnije u prilogu Nikole Radišića:

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Sudovi odlučivali da li su predstavnici advokata na funkcijama legalno ili ne

Izvor: N1 televizija, 24.Maj.2016

U Srbiji je štrajk advokata trajao je duže od četiri meseca, ali je toliko trajala i njihova sloga. Odmah su se rasplamsali stari sukobi, koji su i doveli do toga da sudovi presuđuju da li su predstavnici strukovnih udruženja na tim funkcijama legalno ili ne...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.