Izvor: Danas, 19.Sep.2014, 00:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politički test

Dogodilo se ono od čega smo najviše strepili - overa kupoprodajnog ugovora za stan zakazana nam je tek za februar, ovako glasi jedan od komentara na društvenim mrežama, na uvođenje javnih beležnika. Mada su država i advokatske komore u dugogodišnjem klinču povodom načina oporezivanja, sada je upravo vraćanje instituta notara u prvom planu sveopšteg advokatskog štrajka.

Mediji izveštavaju da je zbog brojnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << otkazanih suđenja pravosuđe paralisano. Javnost, koja tokom štrajka advokata u julu nije imala razumevanja za njihove navode da im je paušalno oporezivanje donelo povećanje obaveze od oko 200 odsto, sada drugačije reaguje. Jer, zaista nije moguće očekivati da će 94 javna beležnika postići da rade overe i druge poslove, istom brzinom kao i 8.000 advokata. Tim pre što je to teško pravdati usklađivanjem sa pravosuđem Evropske unije, kad na primer u Hrvatskoj, koja je članica EU, dokument možete overiti i kod advokata i kod beležnika.

Kao vrsni pravnici, advokati su već podneli Ustavnom sudu inicijative za provere ustavnosti Zakona o javnom beležništvu, kao i Vladine uredbe kojom se reguliše oporezivanje samostalne delatnosti.

Članovi Vlade pokazali su se, međutim, manje vrsnim političarima. Nije objavljeno da je odlaskom Lazara Krstića iz Ministarstva finansija određen novi tim za pregovore sa advokatskom komorama, čime je već ubeležen minus za vlast. Jeste objavljeno da je ministar Selaković štrajk ocenio kao „politizaciju“ koja podseća na „prethodno vreme“. Možda njega i podseća, ali sa druge strane pregovaračkog stola očito ne sede nepopularni i neuspeli reformatori pravosuđa iz redova DS.

Sa ministrom pregovaraju predstavnici izuzetno organizovane i moćne interesne grupi, koja je i dosad, kod svih stranaka i svih vlada, uspevala da zaštiti svoje izvore prihoda i društvenu poziciju. Zato vlast mora biti spremna ili na drastičan rez, ili na težak kompromis. U oba slučaja zaista bi bilo važno pre svega uvažiti javni interes, ali ne iz pukog principa, koji je ionako u realpolitici nepostojeća kategorija. Nego iz čistog samoodržanja, jer ono što je inicijalno omogućilo veliki uspon i sadašnji visok rejting SNS stranke, iz koje je i ministar Selaković, jeste odijum građana i kritike zbog neuspele i nakaradne reforme pravosuđa. Iz te priče „izvedena“ je i velika antikorupcijska borba i imidž naprednjaka kao reformatora. Ako je sada vladajuća politika vraćena u klasične okvire, delom i sticajem međunarodnih okolnosti, ne znači da su građani sasvim zaboravili zašto su i za koga glasali. Kad advokati upozoravaju Selakovića da ne ponavlja „greške iz prethodnog režima“, to jeste vrlo ozbiljan politički test. Svakako ozbiljniji od gašenja običnog strukovnog protesta.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.