OKONČAN ŠTRAJK GLAĐU Palestinski zatvorenici postigli kompromis sa Izraelom

Izvor: Blic, 27.Maj.2017, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OKONČAN ŠTRAJK GLAĐU Palestinski zatvorenici postigli kompromis sa Izraelom

Stotine palestinskih zatvorenika koji su 40 dana štrajkovali glađu okončali su štrajk danas, prvog dana muslimanskog meseca ramazana, nakon što su postigli kompromis sa Izraelom o dodatnim porodičnim posetama, saopštili su izraelski i palestinski zvaničnici.

Portparolka izraelske zatvorske službe Nikol Englander rekla je da su zatvorenici jutros proglasili kraj štrajka, nakon što je postignut dogovor sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Palestinskom upravom i Crvenim krstom da se zatvorenicima dozvole po dve porodične posete mesečno, prenosi AP.

Englander je navela da je 1.578 zatvorenika ukupno učestvovalo u štrajku glađu, od kojih su neki privremeno štrajkovali, a 843 ih je danas okončalo štrajk, dok je 18 njih hospitalizovano.

Stotine zatvorenika štrajkovalo je u cilju poboljšanja zatvorskih uslova, a njihov štrajk glađu prerastao je u jedan od najdužih takvih protesta sa tolikim brojem učesnika otkako je Izrael 1967. godine zauzeo teritorije koje Palestinci traže kao svoje na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalimu i u pojasu Gaze.

Mnogi Izraelci smatraju zatvorenike teroristima i nisu mnogo naklonjeni njihovim zahtevima, napominje američka agencija, dodajući da se više od 6.000 Palestinaca trenutno nalazi u zatvoru zbog prestupa vezanih za izraelsko-palestinski sukob.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.