NE MOŽE Radnicima „Godomina“ zabranili da štrajkuju glađu ispred Skupštine Srbije

Izvor: Blic, 05.Okt.2015, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE MOŽE Radnicima „Godomina“ zabranili da štrajkuju glađu ispred Skupštine Srbije

Delegacija od pet radnika nekadašnjeg Poljoprivrednog kombinata „Godomin“ uputila se danas u Beograd, prvo u Vladu Srbije, a ukoliko ne budu usvojeni njihovi zahtevi bili su namerni da ispred Skupštine Srbije stupe u štrajk glađu.

Tražili su sveobuhvatni socijalni program za radnike nekadašnjeg poljoprivrednog džina koji je pre deset godina otišao u stečaj, a među zahtevima su im i ostavke ministara Selakovića i Vulina, ali i zaštitnika građana Saše Jankovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji su im se svi, po različitim osnovama, zamerili.

- Zamajavali su nas čitavo pre podne. Prvo su nam u Vladi rekli da premijer ne može da nas primi, na kraju su nas doveli do pomoćnika ministarke poljoprivrede. Onda su nas poslali u Skupštinu Srbije, u Odbor za poljoprivredu, gde su primili naše zahteve i kazali da ćemo dobiti odgovor za tri-četiri dana. Kada smo videli da od toga nema ništa, krenuli smo u park preko puta Skupštine da razapnemo naša tri šatora, da počnemo štrajk glađu kako smo se i dogovorili, ali nam policajci nisu dali - objašnjava Vitomir Milojević, jedan od organizatora protesta.

- Tu ima pedesetak policajaca, što ovih pravih što komunalnih. Mi kažemo „kako je Toma Nikolić mogao da štrajkuje“, a oni se smeju. Kažu nam da ionako ništa ne bismo uradili, da ljudi tu spavaju po pet-šest dana, a niko ne reaguje. Još nam kazali i kolike su kazne, a nama to na ovu bedu zaista ne treba, odakle bismo platili - jada se Milojević na povratku kući.

Radnici „Godomina“ su letos tražili od Agencije za privatizaciju podatak koliko je ostalo neprodate zemlje kombinata da bi, ako im dozvole, mogli da je obrađuju. Odgovor nisu dobili, tako da se zvanično ne zna koliko je posle svih rasprodaja ostalo od nekadašnjih 4.500 hektara. Procena je da te zemlje koju niko nije hteo ima između 1.000 i 2.000 hektara!

Inače, knjigovodstvena vrednost „Godomina“ uoči stečaja bila je 17,3 miliona evra, a dug zbog koga je kombinat ovako završio bio je deset miliona dinara.

Tog 8. jula 2005. godine 350 radnika je dobilo otkaz, a 83 nije više među živima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.