Mladić ubijen u sukobima u Kašmiru

Izvor: RTS, 19.Apr.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić ubijen u sukobima u Kašmiru

Jedan tinejdžer poginuo kada su vladine snage pucale na antiindijske demonstrante, drugog dana sukoba u Kašmiru, problematičnom regionu Indije.
Rođaci ubijenog mladića tvrde, međutim, da je on ubijen dok je bio u pritvoru, prenosi Beta.

"Uhapsili su ga i držali ga na ulici neko vreme. Kasnije su ga ubili", izjavio je novinarima dečakov ujak Tarik Ahmed Sofi.
Demonstranti su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se okupili u selu Narbal na zapadu Kašmira, gde su prodavnice i firme zatvorene a gradski saobraćaj prekinut zbog štrajka muslimanskih separatista.
Učesnici protesta su bacali kamenice, a policija je na njih otvorila vatru. U sukobu je poginuo jedan mladić, izjavio je policijski inspektor Sajed Džavaid Mudžtaba Đilani.
Ubijeni mladić je identifikovan kao Suhail Ahmed Sofi, a njegova starost još nije sa sigurnošću utvrđena. Pretpostavlja se da ima između 15 i 18 godina.
Policija je ubrzo otvorila istragu ubistva i saopštila da preliminarna istraga ukazuje da su indijske snage "postupale u suprotnosti sa utvrđenom standardnom operativnom procedurom".
Lokalno stanovništvo i grupe za ljudska prava sumnjaju da će istraga uroditi plodom jer takve istrage obično imaju za cilj samo smirivanje nezadovoljstva javnosti.
Zbog njegove smrti protestima se pridružilo još više stotina stanovnika Narbala, a vojska je pokušala da ih rastera suzavcem.
U sukobu je povređeno šest policajaca i vojnika i četiri demonstranta.
Na sahrani mladića prisustvovalo je više hiljada ljudi, koji su uzvikivali "Želimo slobodu" i "Živeo Pakistan".
Protesta i sukoba s policijom je bilo u još nekoliko gradova i sela širom Kašmira, a povređeno je 16 policajaca i 12 demonstranata, uključujući one u Narbalu.
Indijske vlasti su svim vođama separatista odredile kućni pritvor, da bi sprečila da se protesti otmu kontroli.
Kašmir, s većinskim muslimanskim stanovništvom, podeljen je između Indije i Pakistana. Od velike pobune 1989. nekoliko pobunjeničkih grupa traže da region dobije nezavisnost ili da se pripoji Pakistanu. U sukobima od tada poginulo je oko 68.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dva policajca uhapšena za ubistvo tinejdžera u Kašmiru

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Apr.2015

U Indiji su u nedelju uhapšena dva policajca zbog ubistva tinejdžera tokom protesta u problematičnom regionu Kašmiru, saopštila je policija...Preliminarnom istragom utvrđeno je da je jedan policajac naredio drugom da otvori vatru na demonstrante koji su ih gađali kamenicama tokom protesta u subotu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.