Ministarstvo: Nastava u oko 90 odsto škola

Izvor: Kurir, 22.Dec.2014, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Nastava u oko 90 odsto škola

Delimična ili potpuna obustava nastave organizovana je u 12 odsto škola - 212 od ukupno 1.768 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, dok u 35 odsto škola nastavnici, ili deo nastavnika, zakonski štrajkuju smanjenjem trajanja časova na 30 minuta

BEOGRAD - U oko 90 odsto škola u Srbiji odvija se nastava, dok u više od polovine škola nema štrajka niti skraćenja časova, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Delimična ili potpuna obustava nastave organizovana je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 12 odsto škola (212 od ukupno 1.768 osnovnih i srednjih škola u Srbiji), dok u 35 odsto škola nastavnici, ili deo nastavnika, zakonski štrajkuju smanjenjem trajanja časova na 30 minuta.

U Beogradu je u osam odsto škola (ukupno 21) delimično ili potpuno obustavljena nastava, dok su u 20 odsto škola skraćeni časovi. Iz ministarstva podsećaju da potpuna obustava rada predstavlja kršenje prosvetnih zakona, kao i Zakona o štrajku, jer su škole u obavezi da obezbede minimum procesa rada, odnosno časove u trajanju od 30 minuta, kao i da kršenje ovih zakona predviđa individualnu odgovornost.

"Mali procenat škola koje su obustavile nastavu pokazao je da su nastavnici u Srbiji interes učenika stavili na prvo mesto", rekao je ministar prosvete Srđan Verbić.

Verbić je u pisanoj izjavi medijima rekao da je cilj ministarstva da se pitanje zarada u prosveti reši trajno i pravedno i da očekuje da će se intenzivirati rad na uvođenju platnih grupa i platnih razreda u javni sektor.

Sindikati prosvete danas, po drugi put u ovom polugodištu, potpuno obustavljaju rad u školama, a organizovaće protestnu šetnju do vlade, a zaštitnik građana Saša Janković, mada podržava njihove napore na unapređivanju položaja, ističe da se nijedan cilj u prosveti ne može ostvariti nanošenjem nenadoknadive štete deci.

Prosvetari su pet nedelja u zakonskom štrajku i za to vreme, kako je Tanjugu rekla portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković, pregovori sa vladom skoro da se nisu pomerili sa početne tačke.

Unija i još tri sindikata - Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat "Nezavisnost", ne odustaju od najvažnijeg zahteva da prosveta bude izuzeta od smanjenja plata, koje je već počelo."Smatramo da je nedopustivo da prosvetni radnici budu daleko ispod republičkog proseka a da javne službe i javna preduzeća budu daleko iznad, a znamo da kod nas radi 70 odsto visokoobrazovanih ljudi", rekla je Janković Tanjugu.

Ona je najavila da će oko 12.30 časova prosvetari biti na trgovima isped školskih uprava svih većih gradova, kao i na beogradskom Trgu Nikole Pašića, odakle će prošetati do Ministarstva prosvete i vlade.

Janković je navela da su potvrđeni skupovi i u Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Zrenjaninu i istakla da će sindikat, ako im zahtevi ne budu ispunjeni, nastaviti borbu za bolji položaj.

Sindikati su prvi put obustavili rad 22. oktobra, a te četiri asocijacije imaju oko 70 procenata članstva od svih zaposlenih u školama.

Ombudsman Saša Janković je rekao da ima “izuzetno poštovanje za napor prosvetnih radnika da ukažu na ogromne probleme u prosveti”, ali se, kako ističe, to ne može činiti na štetu dece. Prosveta je, prema recima zaštitnika građana, devalvirana, ponižena prethodnih decenija, što ima ogromne posledice po našu sadašnjost i budućnost."U tom smislu, mogu samo da podržim napore prosvetnih radnika da unaprede svoj položaj i položaj prosvete u celini", kaže ombudsman.

S druge strane, podseća Janković, prosveta postoji radi obrazovanja."Mislim da nije potrebno naglasiti da se nijedan cilj u prosveti ne može ostvariti tako da se nanese nenadoknadiva šteta onima koji u prosveti stiču znanje, pre svega deci", istakao je on.

Zaštitnik građana smatra da se mora naći način da se spoje i interesi prosvetnih radnika, to znači unapređivanje njihovog materijalnog stanja ali istovremeno da se interes učenika ne dovodi u pitanje."Apelujem na državne vlasti ali i na prosvetne sindikate da oba ova cilja imaju u vidu", rekao je Janković.

Inače, naši zakonski propisi ne predviđaju potpunu obustavu rada u školama. Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju predviđaju da "nastavnici, odnosno stručni saradnici u školi ostvaruju pravo na štrajk, pod uslovom da obezbede minimum procesa rada škole" u trajanju od "30 minuta po času u okviru dnevnog rasporeda i obavljanje ispita, a za stručnog saradnika 20 časova rada nedeljno".

Ako nastavnici, odnosno stučni saradnici škole učestvuju u štrajku ne obezbeđujući minimum procesa rada iz stava 2. ovog člana, direktor škole pokreće disciplinski postupak, navodi se u zakonima. Zakon o štrajku precizira da je prosveta delatnost od javnog interesa i da prosvetni radnici mogu mogu početi štrajk ako se obezbedi minimum procesa rada.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.