Migranti treći dan štrajkuju glađu, šestoro u bolnici

Izvor: RTS, 27.Jul.2016, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti treći dan štrajkuju glađu, šestoro u bolnici

Štrajk glađu na vrućini poslao je ukupno šest izbeglica u bolnicu. Njih stotinu hranu odbija već treći dan, ali kažu da neće odustati sve dok im mađarska policija ne omogući da pređu granicu.
Srpski zvaničnici kažu da država obezbeđuje medicinsku pomoć migrantima u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << štrajku.

"Njihova (mađarska) tišina nas ubija. Od rođenja nas uče šta su demoktarija i ljudska prava, onda dođemo ovde gde bi trebalo da važe i šta vidimo ? Mi smo između čekića i nakovnja, jedino što nam preostaje je da štrajkujemo glađu", kaže jedan migrant iz Avganistana. 
Migranti u protestu su danas razvili transparente "Sloboda kretanja" i "Pravo na putovanje".
Traže da se njihov kamp tretira kao poseban u odnosu na tranzitni kamp na Horgošu u kome je oko 550 migranata već na spisku za azilnu proceduru kod mađarskih organa.
Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot je, prilikom posete Subotici, pohvalno izrazio odnos Srbije prema migrantima.
"Svi cene ulogu koju je Srbija imala što se tiče humanitarnog pristupa prema migrantima. Kada vidite da je čovek jadan, siromašan, da treba da mu pružite ruku umesto da mu okrenete leđa, da mu otvorite srce, a ne zatvoriti oči... to je važna stvar i važno je što je srpski narod to pokazao ovim ljudima", rekao je Skot.
Migrantski kamp na srpsko-mađarskoj granici kod Horgoša sutra će zajedno obići američka ambasadorka u Budimpešti Kolin Bel i ambasador Skot.
U tranzitnim kampovima na Horgošu i Kelebiji ukupno je više od 800 izbeglica. Dnevno mađarsku granicu pređe samo njih trinaestoro.
Iako oči nisu zatvorne, granice skoro da jesu. Timovi vojske i policije Srbije motre na izbeglice koje ilegalno ulaze u Srbiju iz pravca Makedonije i Bugarske.
Saopštavaju da je u proteklih nekoliko dana sprečen ulazak 466 izbeglica, dok je njih 130 ipak uspelo da uđe i oni su upućeni u prihvatne centre.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.