Lekari štrajkuju zbog neoverenih knjižica!

Izvor: Kurir, 23.Maj.2015, 06:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari štrajkuju zbog neoverenih knjižica!

Medicinari i drugi radnici u Domu zdravlja u Ćupriji, njih 260, neće raditi od ponedeljka pa sve dok im se ne ispune zahtevi

BEOGRAD - Gomila problema snašla je medicinare i druge radnike u Domu zdravlja u Ćupriji.

Većina nema overene zdravstvene knjižice, mnogima kasne plate, a nedostaju i sredstva za rad.

- Štrajk će trajati do ispunjenja zahteva, a mi ćemo poštovati minimalni proces >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << rada, kako zakon nalaže - izjavio je glavni poverenik sindikata Nezavisnost Doma zdravlja dr Zaim Sijarić.

Kako je rekao, imaju tri zahteva: da se reši status tzv. neugovorenih radnika, kojih je blizu 100, drugi zahtev je da se odmah overe zdravstvene knjižice zaposlenih, koje su godinu i po dana neoverene te ne mogu da se leče.

- Niko u Domu zdravlja, izuzev onih koji su teško bolesni, nema overenu zdravstvenu knjižicu - rekao je Sijarić i podsetio da je u Domu zdravlja u Ćupriji zaposleno oko 260 radnika.

- Naš treći zahtev je da se reše milionska dugovanja koje Dom zdravlja ima prema zaposlenima - objasnio je on i dodao da neugovorene radnike ne finansira Fond zdravstvenog osiguranja te da oni nisu primili zarade više od dve godine.

Dr Sijarić je dodao da su mnogi od njih u međuvremenu tužili Dom zdravlja, zbog čega je došlo do prinudne naplate.

Sijarić je objasnio da neugovoreni radnici „imaju legalne ugovore o radu, ali nemaju i ugovore sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, pa bi njihove plate morao da obezbedi Dom zdravlja.

- Brinemo o zdravlju 30.000 stanovnika Ćuprije, a imamo problem s nedostatkom sanitetskog materija: špricevima, iglama, vatom i lekovima, jer nemamo čime da ih kupimo.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.