LEKARI NEZADOVOLJNI: Od 5. novembra štrajk svake srede!

Izvor: BKTV News, 31.Okt.2014, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEKARI NEZADOVOLJNI: Od 5. novembra štrajk svake srede!

Reprezentativni sindikati u zdravstvu najavili su danas da će oko 100.000 njihovih članova stupiti u štrajk 5. novembra i ponavljati ga svake srede, dok vlada ne ispuni njihove zahteve, među kojima je najvažniji da se izuzmu iz lineralnog smanjenja plata u javnom sektoru.

„Pridržavaćemo se Uredbe o minimumu rada, to znači puno radno vreme i pre posle podne u danu protesta, ali će se zbrinjavati samo hitni >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << slučajevi, akutna stanja i povrede“, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Dragan Cvetić.
On je dodao da će, „pored hitnih slučajeva, biti izuzeti i deca, mladi, porodilje, a sve što nije hitno moraće da sačeka naredni dan“.
„Pre svakog jednodnevnog štrajka slaćemo najavu resornom ministarstvu i vladi, sa idejom da ih svake srede opominjemo i skrećemo pažnju na probleme u zdravstvu“, izjavio je dr Cvetić.
Govoreći o lineralnom smanjenju plata u javnom sektoru po stopi od 10 odsto, koje je predviđeno Predlogom zakona o privremenom uređenju osnovica za obračun i isplatu plata, on je ocenio da u sektoru zdravstva to „nije investicija u budućnost, kao što je najavljeno“.
„Štednja u zdravstvu je investicija u dalje osipanje lekara i medicinskih sestara, u povećanje nezadovoljstva pacijenata i dalje urušavanje zdravstva“, rekao je dr Cvetić.
Ističući da su njihove plate među najnižim u regionu, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dr Zoran Savić je naveo da se one ne obezbeđuju iz budžeta, već iz sredstava Repubičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
„Ovo je jedinstvena akcija sva četiri reprezentativna sindikata u zdravstvu, koji okupljaju oko 80 odsto zaposlenih u ovom sektoru, sa jedinstenim zahtevom da se ista merila primene i za javne službe i za javna preduzeća“, rekao je on, podsećajući da prosečna plata u zdravstvu iznosi 44.000 dinara, a u EPS-u 75.000 dinara, što je više od plate lekara specijaliste.
Govoreći o ostalim razlozima nezadovoljstva, predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ Zoran Ilić je ocenio da „uvođenje platnih razreda nikome neće doneti boljitak“ i da, ako se već primenjuje u javnim službama, taj sistem treba da važi za ceo javni sektor, uključujući i javna preduzeća.On je dodao da sindikati traže što skoriji početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru, kako bi bio zaključen do kraja godine.
„Prvi put su sva četiri reprezentativna sindikata jedinstvena u zahtevima i aktivnostima, a slično je i sa prosvetom jer se iskristalisao stav da se ne može dalje popuštati“, rekao je predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije Dragan Bisenić.Ocenjujući da je „smanjenje plata kap koja preliva čašu“, on je rekao da reprezentativni sindikati neće stupati u generalni štrajk, ali da imaju najave ostalih sindikata u zdravstvu da će se njihovi članovi pridružiti obustavama rada jednom nedeljno.“Nemamo drugi izbor ako nema sluha za naše zahteve“, poručili su predstavnici sindikata.
 
Izvor: tanjug.rs
The post LEKARI NEZADOVOLJNI: Od 5. novembra štrajk svake srede! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Sindikati u zdravstvu: Od 5. novembra štrajk svake srede

Izvor: Blic, 31.Okt.2014

Reprezentativni sindikati u zdravstvu najavili su danas da će oko 100.000 njihovih članova stupiti u štrajk 5. novembra i ponavljati ga svake srede, dok vlada ne ispuni njihove zahteve, medju kojima je najvažniji da se izuzmu iz lineralnog smanjenja plata u javnom sektoru..."Pridržavaćemo se Uredbe...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.