Kraj štrajka ni na vidiku

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jan.2015, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj štrajka ni na vidiku

BEOGRAD - Iako je djelovalo da su na pola koraka do dogovora o prekidu štrajka, pregovori ministarstva prosvete sa sindikatima, vratili su se na početak.

Novi problem koji se pojavio je odbijanje sindikata prosvetnih radnika da potpišu Poseban kolektivni ugovor o radu.

"Ne pristajemo na ucene". To je stav sindikata prosvetara, jer je ministarstvo od njih tražilo da pored Posebnog kolektivnog ugovora, potpišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i sporazum o prekidu štrajka.

"Ono što se juče desilo ja mogu da razumem samo kao jednu packu od strane Ministarstva prosvete, a ja bih samo da ih upozorim da je fizičko kažnjavanje odavno zabranjeno, pa mi jednostavno nastavljamo sa našim zahtevima, a to je i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora, ali i orocene platne razrede, ali i zakon i konačno da vidimo kako ćemo popraviti sopstveni materijalni položaj", kažu iz sindikata.

U Ministarstvu prosvete trenutno ne vide način kako da izađu iz pat pozicije sa sindikatima. Smatraju da je sukob oko posebnog kolektivnog ugovora predimenzionisan.

Ministar prosvete Srđan Verbić poručio je sindikatima prosvete da mogu da potpišu kolektivni ugovor, ali da od njih očekuje makar naznake normalizacije situacije.

On kaže da je ministarstvo, od početka štrajka ispunilo sve zahtjeve, sem da se izuzme smanjenje plata nastavnika.

Sindikati smatraju da novac iz budžeta može drugačije da se rapodijeli.

"Mi smo ga predložili još pre mesec dana, molili premijera da se u to uključi pre nekoliko dana, a jasno rekli ministru da treba pustiti ljude koji znaju da čitaju budžet, da pogledamo stavke da vidimo šta može da se preraspodeli da na taj način izađemo iz ove pat situacije. Ministar ne dozvoljava radnu grupu, ne dozvoljava da neko uđe u budžet i smatra da ga mi vređamo time što želimo da proverimo gde je koji deo novca usmeren", navode iz sindikata.

Sindikati prosvetnih radnika tvrde da u budžetu ima dovoljno novca kako bi zaposlenima iz prosvete bio vraćen dio zarade koja je umanjena 10 odsto mjerama štednje Vlade Srbije, piše B92.

Termin novih pregovora za sada nije zakazan.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Kraj štrajka ni na vidiku

Izvor: Cafe.ba, 31.Jan.2015

BEOGRAD - Iako je djelovalo da su na pola koraka do dogovora o prekidu štrajka, pregovori ministarstva prosvete sa sindikatima, vratili su se na početak...Novi problem koji se pojavio je odbijanje sindikata prosvetnih radnika da potpišu Poseban kolektivni ugovor o radu..."Ne pristajemo na ucene"....

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.