Izvor: Blic, 26.Avg.2016, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koalicioni partneri u “Šumama RS” se svađaju, radnici ispaštaju

Zbog svađe koalicionih partnera iz SNSD i SP oko direktorskog mesta u Šumskom gazdinstvu (ŠG) “Doboj” ispaštaju radnici koji već dva meseca nisu primili platu.

Zbog toga su najavili generalni štrajk 1. septembra. Ovo ŠG broji oko 140 radnika, jer pokriva 10 opština i veliki broj kooperanata.

V.d. generalnog direktora “Šuma RS” Risto Marić je krajem marta smenio dosadašnjeg direktora Vukašina Suvajca, koji je kadar SNSD. Na to mesto je imenovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svog stranačkog kolegu iz SP Slavena Gojkovića. Međutim, Suvajac je odbio da napusti direktorsku poziciju, jer tvrdi da je smena protivzakonita.

Zbog toga Direkcija već dva meseca ne isplaćuje plate radnicima ŠG “Doboj”, a duguju im regres za prošlu i ovu godinu.

Suvajac je istakao da Marić sada vrši i mobing nad radnicima, jer im ne isplaćuje ono što su zaradili.

- Zakonom o radu je jasno predviđeno kako se direktor ŠG razrešava i imenuje. Sve što je on uradio je protivzakonito, zbog čega sam i podneo dve krivične prijave. Marić sve ovo radi zbog ličnih i političkih interesa. Njega interesuje ŠG “Doboj”, jer je u Modriči nosilac izborne liste. Trebaju mu glasovi, koje će dobiti i zapošljavanjem radnika – rekao je Suvajac.

On tvrdi da ima podršku iz SNSD, te da nijedna stranka ne može da radi protivzakonito.

- Ako je Marić hteo još neko direktorsko mesto, mogao je da uzme gazdinstvo gde je direktor v.d, a ne u Doboju, gde sam izabran konkursom. Ne može me smeniti dok mi ne istekne mandat. Od 27 direktora koliko ima u “Šumama RS”, nema ni deset direktora koji su na to mesto došli preko konkursa. Ostalo su sve vršioci dužnosti – naglašava Suvajac.

Predsednik Sindikalne organizacije ŠG "Doboj" Duško Đurić rekao je da jednočasovni štrajk upozorenja, koji je održan u ponedeljak, 22. avgusta, nije urodio plodom, zbog čega moraju u generalni.

- Ovo je samovolja. Bukvalno nam politika uništava rad, ne prave od “Šuma RS” domaćinsku kuću. Ni nama ne ide u prilog štrajk, jer imamo još oko dva meseca, koliko možemo raditi – poručio je Đurić.

Oko smene je nedavno bilo problema i u ŠG “Klekovača-Potoci” u Istočnom Drvaru kada su radnici sprečili smenu direkotra Miloša Bijeljca, takođe kadra SNSD. Protiv ove smene usprotivio se i visoki funkcioner ove stranke Nikola Špirić.

Finansijska ljuštura

Predsednik sindikata šumarstva RS Vlado Pavlović kaže da “Šume Srpske” sve više liče na praznu finansijsku ljušturu.

- Nismo nimalo spokojni što se tiče budućnosti u “Šumama”, jer je mnogo primanja radnika bez konkursa i realnih potreba. Pogotovo mnogo ima savetnika u kabinetu direktora preduzeća, kojih ima više nego kod predsednika Republike. Broj radnika u “Šumama” je večita nepoznanica, a vodi se da ih ima oko 4.500 – naglasio je Pavlović.

Marić: Nema predizbornog zapošljavanja

- Nije tačno da se zapošljavaju radnici u “Šumama RS” pred izbore, nego samo u sezoni seče šuma i izvoza, koja traje do decembra. Tada im prestaje radni odnos i ponovo počinje početkom sezone, oko aprila – rekao je Marić koji nije želeo da komentariše smene niti najavljeni štrajk.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.