Generalni štrajk protiv Trampa?

Izvor: Vesti-online.com, 12.Feb.2017, 02:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generalni štrajk protiv Trampa?

Da li će plan uspeti, ostaje neizvesno. Međutim, već sam poziv na generalni štrajk 17. februara u Sjedinjenim američkim državama pokazuje koliko je u zemlji jak otpor prema predsedniku Donaldu Trampu, piše "Dojče vele".

Na pitanje, kada je poslednji put održan generalni štrajk koji je paralizovao SAD odgovor glasi: Nikad.

- Generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << štrajkovi ne postoje u Sjedinjenim Američkim Državama - kaže istoričar Kevin Bojl i stručnjak za američke društvene pokrete.

- Generalni štrajkovi postoje na lokalnom nivou. Ali i oni su veoma retki. Poslednji veliki štrajk održan je 1946. godine u Oklandu u Kaliforniji - istoričar kaže Endrju Vender Koen.

Dakle pre 70 godina, desetine hiljada radnika štrajkovali su u borbi za pravo na članstvo u sindikatu. U novije vreme se širom zemlje godišnje održi samo oko 20 do 30 većih štrajkova, to znači štrajkova na kojima učestvovuje najmanje 1.000 zaposlenih.

Baš zato što su masovni štrajkovi u SAD toliko retki, pozivi na generalni štrajk od strane organizatora Ženskog marša i drugih grupa, ne samo da su vredni pomena, već bi ih trebalo označiti kao hrabar potez.

- Ova ideja je prilično neobična. To da ljudi uopšte o tome pričaju, ilustruje kolika je opozicija protiv Trampove vlade. To nam pokazuje dramatičnu stopu mobilizacije u SAD u protekle dve nedelje - kaže Bojl.

Ovu ideju u javnost je iznela Fransin Prouz, književnica i bivša predsednica američkog PEN Centra. Razlog zbog kojeg je pozvala na generalni štrajk, prilično je jednostavan, kaže ona:

- Deo mene misli da su novac i trgovina jedino do čega je stalo ovim ljudima (na vlasti). I zato je možda jednodnevni opšti štrajk jedino što može da ih pogodi. Međutim, to ne znači da uspeh generalnog štrajka treba meriti samo po uticaju na ekonomiju.

- Pretpostavimo da svi Amerikanci tog jednog dana ne odu na posao, ne kupuju, ne putuju - mislim da to ne bi Donalda Trampa navelo da podnese ostavku - rekla je Prouz. Zbog toga je važno da se ne fokusira na određenu vrstu protesta ili na konkretnu akciju, nego da se svaki protest vidi kao vežba za sledeći put.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Da li će uspeti generalni štrajk protiv Trampa?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2017

Sam poziv na generalni štrajk 17. februara u SAD pokazuje koliko je u zemlji jak otpor prema predsedniku Donaldu Trampu, a da li će plan uspeti, ostaje neizvesno, navodi "Dojče vele" (DW)...DW navodi da odgovor na pitanje kada je poslednji put održan generalni štrajk koji je paralizovao SAD glasi:...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.