Ekolog sa Trinidada 100 dana štrajkuje zbog autoputa

Izvor: Blic, 28.Dec.2014, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekolog sa Trinidada 100 dana štrajkuje zbog autoputa

Uvaženi ekolog sa Trinidada Vejn Kublalsing, koji štrajkuje glađu i tvrdi da to radi duže od 100 dana, izjavio je da će nastaviti da odbija hranu i medicinsku pomć sve dok vlada ne dopusti da međunarodni medijatori procene planirani autoput zbog čije izgradnje on protestuje.

Prema njegovim rečima, taj autoput bi mogao da naudi močvarama i zabačenim selima na karipskom ostrvu-državi. Kublalsing (55) rekao je agenciji Asošijejtid pres da će prekinuti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << štrajk samo ako vlada države Trinidad i Tobago bude pustila međunarodne medijatore da procene projekat. Kublalsing je odbacio poziv države na dijalog, rekavši da su se lideri ugroženih lokalnih zajednica više puta sastajali sa zvaničnicima - bez rezultata. Prema njegovim rečima, sve se svodilo na odlaganja i neizvesnost. Ministar za rad i infrastrukturu Surudžratata Rambahan rekao je danas da su predstavnici graditelja autoputa spremni da se u januaru sastanu sa Kublalsingom i drugim protivnicima projekta.

"Nastavićemo da gradimo autoput kako bismo omogućili ljudima da brzo stignu do svojih odredišta, a radi njihove ekonomske i socijalne dobrobiti", rekao je Rambahan, i dodao da se vlada brine za zdravlje ekologa koji štrajkuje glađu.

Bivši univerzitetski profesor Kublalsing počeo je da štrajkuje 17. septembra. Tada je imao 64 kilograma, sada ima 40. On traži da vlada izmesti deonicu autoputa dugu 14 kilometara koja ide kroz južni Trinidad kako bi se izbeglo da ona prođe kroz jednu lagunu i 13 sela.

Premijer Persad-Bisesar i drugi zvaničnici kažu da neće zaustaviti izgrađnju, i da je to najbolja ruta za rasterećenje saobraćaja i veza između južnog Trinidada i glavnog grada.

Kublalsing je već jednom štrajkovao glađu, koji je prekinut posle 21 dana, u decembru 2012. godine. kada je premijer ustanovio nezavisni komitet da se ispitaju njegove primedbe na autoput.

Komitet je ustanovio da studije izvodljivosti hidrologije, socijalnog i ekonomskog uticaja autoputa nisu bile dovoljne. Vlada tvrdi da je implementirala najveći deo preporuka komiteta, ali Kublalsing tvrdi da su zvaničnici ignorisali preporuke, pa je ponovo počeo da štrajkuje.
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Autoput

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ekolog više od 100 dana u štrajku

Izvor: B92, 28.Dec.2014

Ekolog sa Trinidada, koji štrajkuje glađu i tvrdi da to radi duže od 100 dana, izjavio je da će nastaviti da odbija hranu i medicinsku pomoć...Vejn Kublalsing je rekao da će štrajkovati sve dok vlada ne dopusti da međunarodni medijatori procene planirani autoput zbog čije izgradnje on protestuje...Prema...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.