Đaci u štrajku zbog promene smena

Izvor: B92, 30.Mar.2015, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci u štrajku zbog promene smena

Učenici viših razreda OŠ "Mito Igumanović" u Kosjeriću nisu išli u školu jer su nezadovoljni odlukom da se promene smene višim i nižim razredima.

Sestre Jelena i Milena Milivojević iz sela Skakavci, koje se nalazi na obroncima Divčibara, danas nisu otišle u školu, jer kažu da do autobuske stanice pešače po tri kilometra, a ukoliko bi išle u drugu smenu, morale bi noću da idu kroz šumu.

Direktor škole Milovan Joksimović rekao je da su, dobivši dopis >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od opštine da je obezbeđen prevoz za 130 učenika, bili prinuđeni da promene višedecenijsku praksu.

"Nismo imali argumente zašto ne primenjujemo zakon i smene su promenjene", rekao je Joksimović.

Problem uvođenja druge smene našao se danas i pred odbornicima SO Kosjerić.

"Naša preporuka je da ovakav režim nastave ostane do kraja školske godine, a da sledeće nađemo rešenje koje će obezbediti učenicima da nesmetano pohađaju časove u popodnevnim satima", rekla je odbornica SO Kosjerić Branka Matić.

Branka Nastić, član Školskog odbora ove ustanove, kaže da novina podrazumeva da stariji razredi nastavu pohađaju naizmenično po mesec dana u prvoj i drugoj smeni.

Ona navodi da je škola ovu promenu uvela jer u članu 32 Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju stoji da se ustanova, koja organizuje redovnu poludnevnu nastavu u dve smene, stara da svi učenici ravnomerno pohađaju časove u obe smene, smenjujući se u jednakim vremenskim intervalima, ne dužim od jednog meseca.

Prema njenim rečima, iz okolnih sela putuje 130 đaka organizovanim prevozom koji finansira opština.

Međutim, u slučaju popodnevnih časova nastaju teškoće. Autobusi polaze u 11 sati iz centara pojedinih sela, do kojih neki đaci pešače kilometrima, što znači da bi od kuće morali da pođu jedan ili više sati ranije.

"Nastava u Kosjeriću počinje u 13.30 časova, za učenike petog i šestog razreda se završava oko 18 sati. Oni, međutim, moraju da sačekaju sedmake i osmake koji imaju čas više, a prevoz do kuće im polazi tek u 20 sati. To znači da će deca, dok čekaju prevoz, biti na ulici i bez nadzora, a neki od njih kući će stići u 22 sata", objasnila je ona.

Nastićeva smatra da to predstavlja diskriminaciju dece koja žive na selu, jer će van kuće biti 12 sati, od 10 ujutru do 22 časa uveče.

Zbog toga će predstavnici Školskog odbora sutra razgovarati sa načelnikom Školske uprave u Užicu, Milenkom Nikolićem i predočilti mu ovaj problem.

Roditelji učenika mišljenja su da navedena odredba iz Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju nije obavezujuća po školu i da je moguće postići kompromis.

"Roditelji će tražiti sastanak sa ministrom Verbićem, kako bi se u novi zakon unela odredba koja bi omogućila da se izbegne odvijanje nastave u drugoj smeni tamo gde bi to donelo teškoće", zaključila je Nastićeva.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.