Izvor: Danas, 26.Dec.2014, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćutolozi

Činjenica jeste da je pravosudni sistem usporen, ali je netačno da je to isključivo zbog obustave rada advokata. Obustava rada ili štrajk je krajnja mera za izražavanje nezadovoljstva i privlačenje pažnje za otklanjanje uzroka koji su do toga doveli. Ipak, na kraju, suprotstavljene strane moraju da sednu za sto i pronađu rešenje.

Podsećanja radi, a što se tiče pravosudnog sistema, on se usporava godinama i nije korektno za to kriviti samo advokate. Možda bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << prethodno trebalo osvrnuti na reformu i popravku reforme, kao i stanje pre započetih reformi. Jer, advokati su s pravom mogli da se ljute na državu, na primer, tokom reforme početkom 2010. godine, kada je hiljadu sudija i tužilaca bilo izopšteno iz pravosudnog sistema. U mnogim predmetima ročišta nisu zakazivana jer nije bilo dovoljno nosilaca pravosudnih funkcija, a izopštenima nije bilo dozvoljeno da obrađuju predmete. Tada su mediji otvoreno prikrivali istinu o sprovedenoj reformi, svakodnevno objavljujući hvalospeve o njenoj uspešnosti i reformatorima. Sada, opet, uz podršku medija, vlast pokušava da deo krivice za vanredno stanje u pravosuđu prevali na advokate.

U 2012. godini advokati su radili, ali je u srpskim sudovima ukupno bilo u radu više od 5,3 miliona predmeta, a ostalo je nerešeno, odnosno preneto je u 2013. godinu skoro 3,2 miliona nerešenih predmeta. Osim toga, krajem 2013. godine uvedena je tužilačka istraga zbog koje su mnogi predmeti, barem kada je krivična materija u pitanju, zastareli. Da li je nekome ispostavljen račun za to? Nije. I neće. Pored toga, početkom ove godine formirani su i novi osnovni sudovi, pa je opet došlo do zastoja u funkcionisanju pravosuđa.

Pravosuđe jeste goruće pitanje, pa bi vlast trebalo da uloži maksimalne napore kako bi se obezbedilo njegovo nesmetano funkcionisanje. Zadatak pravosuđa jeste da obezbedi ostvarivanje i zaštitu prava svih građana. A građani, uglavnom, trpe i ćute. Doduše, možda bi nešto i rekli, ali za to nemaju mogućnosti i prilike. U medijima za drugačije mišljenje i kritiku baš mesta i nema.

Tri grane vlasti ćute. I izvršna, i zakonodavna, i sudska. Iako svi građani imaju pravo na sudsku zaštitu, nešto više se brine o pritvorenim licima. Nije suvišno i na ovom mestu reći da pritvor određuje sud, da je pritvor izuzetna mera i određuje se samo u zakonom propisanim slučajevima, i da je sud u obavezi da pritvor ukine ili zameni nekom drugom merom kada razlozi koji su postojali za njegovo određivanje prestanu da postoje. U svakom slučaju, sudskim postupkom upravlja sudija.

Najstrašnije, u stvari, jeste to što o jednostavnim sporovima koje građani pokreću pred srpskim sudovima, sudski procesi traju godinama, i nikoga nije briga. Za jadno stanje u pravosuđu krivi smo svi jer se tvrdoglavo branimo ćutanjem.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.