Besplatno za državu,  papreno za građane

Izvor: Vesti-online.com, 20.Dec.2014, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatno za državu, papreno za građane

Javno beležnička komora Srbije je, pod tromesečnim pritiskom štrajka advokata, najavila i treću promenu tarife u oblasti ugovornog prava, od koje prema oceni advokature koristi neće imati kućni budžeti građana, već samo državni.

Notarska komora, naime, oslobodiće državu i njene organe plaćanja nagrade i naknade troškova za overu dokumenata za pravne poslove, promet nekretnina i slično. Teret plaćanja se, prema objašnjenju člana Nadzornog odbora komore Srbislava >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Cvejića, preliva na onog ko od države kupuje. Građani lično, kako tumači za "Vesti" advokat Uroš Tešmanović, tom promenom neće dobiti ništa.

- Jedino će više para iz državne kase ići na neke druge namene, pa tu građani kao poreski obveznici imaju donekle korist - objasnio je Tešmanović. On podseća da su pod pritiskom advokata već pojeftinile notarske cene usluga, poput založnih izjava i overa saglasnosti roditelja za odlazak dece u inostranstvo.

Ovaj advokat sa skepsom dočekuje najave iz Javno-beležničke komore da će građanima, ako sačine i predugovor i ugovor kod istog beležnika, predugovor biti gratis.

- Ne verujemo u obećanja dok ih ne vidimo na delu. Naravno da je dobro sve što je povoljnije za građane, ali priča o umanjenjima novouvedenih dažbina pokazuje koliko su advokati bili u pravu kada su krenuli u proteste kako bi građani shvatili da vlast nije vršila samo udar na njihov džep, već i na njihova ljudska prava. Novim nižim cenama pokušavaju da umanje političku štetu koju trpe zbog pogrešnih poteza - zaključio je Tešmanović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.